Özel okul seçimi yaparken birçok kritere dikkat etmeniz gerekir. Bunların bazıları okul ile ilgili fiziksel sebepler iken bazıları da eğitimi yakından ilgilendiren manevi sebeplerdir. Tabi ki bütün manevi sebeplerin bir karşılığı olacaktır ancak yine de velilerin okulları doğru incelemesi önemlidir. Sizler için okul seçimindeki en önemli kriterleri listeledik.
1- Okulun eve uzaklığı
Bir okulun iyi özellikler taşıması çocuğunuzu o okula kaydettirmek için tek başına bir faktör değildir. Okulun evinize yakın olması, çocuğunuzun okula gidiş-dönüş sürecinde daha istekli ve mutlu olmasını sağlar. Uzak mesafeler, çocuğunuzun okula gitme isteğini engelleyebilir, çocuğunuzu okuldan bıktırabilir.
2- Okulun eğitime bakış açısı
Hızla açılan okullar genel amaç olarak eğitim vermekle birlikte, ticari kuruluşlardır. Bir eğitim kurumunda öncelik ticaret değil, nitelikli eğitim hizmeti sunmak olmalıdır.
3- Okulun eğitim anlayışı
Eğitimde 21. yüzyıl beklentileri ve çağdaş eğitim anlayışı, klasik sıra düzeninde, kalabalık sınıflarda ders anlatımı değil, az öğrencili sınıflarda, yaparak-öğrenmeyi gerektiriyor. Daha doğrusu, çocuğun öğrenmeyi öğrenmesi, bilgiye ulaşma, bilgiyi edinme, bilgiyi yapılandırma becerileri kazandırmasını gerektiriyor. Bunun için de öğretmen niteliklerinin ve okul ortamının buna uygun olarak düzenlenmiş olması gerekiyor.
4- Fiziki olanaklar
Bakanlık standartlarına göre her sınıfın belirli standart ölçülerde olması gerekiyor. Örneğin; bir sınıfta her bir öğrenci için 1,2 metrekare alan olması zorunlu kılınmıştır. Bunun dışında okul bahçesi ve açık alanların yeterliliği, oyun oynamaya elverişlilik bakmanız gereken diğer unsurlar arasında.
Spor salonu, atölyeler, kütüphane ve laboratuvarlar gibi önemli fiziksel alanlar karar vermek için en önemli sebep olmayabilirler. Ancak spora, sanata ya da bilime yaktınlık konusunda çocuğunuzu en iyi siz bileceğiniz için en uygun özelliğe siz karar vermelisiniz.
5- Okuldaki sosyal ve kültürel etkinlikler
Okulda hangi sosyal ve kültürel etkinliklerin yapıldığı, çocuğunuzun bunlardan nasıl yararlanabileceğini mutlaka öğrenin ve sizi tatmin edebilecek bir cevap almaya bakın.
6- Okulun rehberlik servisi
Her okulda mutlaka bir rehberlik servisi vardır. Ve rehberlik servisi bir okulun can damarıdır. Bu nedenle rehberlik servisinde görev yapan kişinin mezuniyetini (Psikoloji, psikolojik danışma ve rehberlik) mutlaka öğrenin. Ayrıca rehberlik servisinin çocuğunuzla ilgili yapacağı çalışmaları mutlaka dinleyin.
7- Ölçme değerlendirme sistemi
Öğrenci başarısının nasıl değerlendirildiğini, sınav odaklı mı yoksa gelişim odaklı mı olduğunu mutlaka öğrenin. İlkokulun ilk üç sınıfında öğrencilere deneme sınavları uygulayan okullardan uzak durmaya bakın. Bu uygulama öğrencinin kişilik gelişimine balta vuran bir uygulamadır.
8- Yabancı dil eğitim seviyesi
Türkiye'nin yabancı dil eğitimindeki en büyük sorunu yıllarca İngilizce eğitim almış olmasına rağmen bir avuç cümle kurulamamasıdır. Bu nedenle okulun yabancı dil eğitiminde uyguladığı programı, uluslararası akreditasyon programı varsa içeriğini, yabancı dil öğretmenlerinin niteliğini sormakta fayda var. Tek başına akreditasyonlar bir anlam taşımaz ancak yabancı dil eğitim yaklaşımını mutlaka sorgulamalısınız.
9- Öğretmen kalitesi
Birçok özel okul kayıt için binlerce TL ücret alırken öğretmenlerine vereceği ücretlerden imtina eder. Bu da öğretmen kalitesinin düşük olmasına sebep olur. Öğretmen kalitesi düşük olursa da eğitimin kalitesi kesinlikle düşük olacaktır.
10- Sağlık hizmetleri
Acil durumlarda öğrencilerin hastaneye sevki için ne tür bir önlem alındığı konusunda bilgi sahibi olun. Herhangi bir kaza ya da hastalık durumunda ilk yardım hizmeti sunabilecek bir sağlık personelinin olması oldukça önemli olabilir.
11- Temizlik
Okulu incelerken fiziki alanları incelemenin yanı sıra eğitim ve eğitim dışı tüm alanların temizliğine dikkat etmelisiniz. Çocuğunuzun gününün büyük kısmını geçireceği alanın temizliği sağlığı açısından çok önemlidir.