YKS Puan Hesaplama

Ulaşmak istediğiniz veli ve öğrenci kitlesine göre paketinizi seçin, hemen kurumunuzu ekleyin

Başarı Puanı
Diploma Notunuz
Temel Yeterlilik Testi
Türkçe Sosyal Mat. Fen
Doğru
Yanlış
Net
TYT Puanı
SONUÇLAR HAM PUAN YERLEŞTİRME PUAN
TYT 0 0
AYT Puan Hesaplama Sistemi
Mat. Fizik Kimya Biyoloji Edebiyat Tarih 1 Coğ. 1 Tarih 2 Coğ. 2 Felsefe Din Dil
YKS Puanı
YKS SAY EA SÖZ DİL
HAM 0 0 0 0
YER 0 0 0 0

YKS Puanı Nasıl Hesaplanır?

YKS puan hesaplama robotunda TYT ve YKS sınavlarında cevapladığınız soruların doğru-yanlış sayılarını girerek puanınızı hesaplıyoruzsunuz. Puanınızı hesaplarken puan türlerine göre puan katsayısı değişiyor. TYT(Temel Yeterlilik Testi), AYT(Alan Yeterlilik Testi) ve YDT(Yabancı Dil Testi) sınavları için önceden saptanmış bölümlerin ağırlıklarına ve standart puanlara bakılarak yapılır.

Her adayın, testlere verdiği doğru ve yanlış cevapların sayısı belirlenir. Testler sonunda yaptığı net sayıları ortaya çıkarılır. Yani dört yanlışın bir doğruyu götürdüğü sistemde doğru cevap sayısından yanlış cevap sayısının dörtte biri çıkartılır. Böylece testten alınmış olduğu ham puan bulunur. Son sınıfta okumakta olan adayların testten aldıkları ham puanlar kullanılarak o testin ortalama ve standart sapması değerleri bulunur. Bu ortalama ve standart sapma değerleriüzerinden tüm adaylar için ortalaması 50, standart sapması 10 olan standart puanlar hesaplanır.

Ortaöğretim Başarı Puanı Nasıl Hesaplanır?

Adaylar, Temel Yeterlilik Testi ve Alan Yeterlilik Testi için belirlenen standart puanlar ile doğru sayılarını çarparak yaklaşık TYT-AYT puan sonuçlarına ulaşırlar. Adayların puanının hesaplanabilmesi için testlerde bulunan bölümlerden en az 0,5 ham puanın alınması zorunludur. (Ortaöğretim Başarı Puanı) değer aralıkları 250-500 olacaktır. Ortaöğretim yani lise sınıflarındaki bitirme notları, 100 üzerinden diploma notu 5 ile çarpılarak Ortaöğretim Başarı Puanına(OBP) bulunabilir. Sonuç olarak, 50 olan en düşük diploma notu için OBP 250, en yüksek 100 olan diploma notu için OBP 500 hesaplanacaktır. 50'nin altında olan diploma notları 50 olarak değerlendirilir. Ortaöğretim başarı puanı herkes için 0.12 katsayısı ile çarpılarak okuldan gelecek net puan hesaplanacaktır. Sonuç olarak en düşük notlara sahip bir öğrenciye okuldan 0.12 x 250 = 30 puan gelirken, 500 OBP'ye sahip öğrenciye 0.12 x 500 = 60 puan eklenecektir.

Ek katsayı koşulları şöyle özetlenebilir:

  • Öğretmen lisesinden mezun olan öğrenciler alanlarındaki bölümlerinden yani öğretmenlik bölümlerinden birini seçtiğinde;
  • Meslek lisesinden mezun olan öğrenciler alanındaki programlarından birini seçtiğinde(Mesleki ve Teknik Öğretim Kurumları'nın bölümleri hariç diğer 4 yıllık lisans bölümleri);

ek olarak Ortaöğretim Başarı Puanları 0.06 ek katsayısı ile çarpılacak ve bulunan değer, 0.12 katsayısıile hesaplanan puana eklenecek. Yani toplamda okul puanları 0.12 + 0.06 = 0.18 ile çarpılarak toplamda en fazla 90 puan ek olarak gelebilecektir. Eğer daha önce YKS sınavına girdiyseniz ve üniversiteye yerleştiyseniz OBP'nin %50 yani yarısı üzerinden hesaplanacaktır.

Alan Puanları Nasıl Hesaplanır?

TYT puan hesabı yaparken farklı derslerdeki netleri belirli katsayılar ile çarparız. Türkçe neti 3.3, Matematik neti 3.3, Sosyal neti 3.4 ve Fen neti 3.4 ile çarpıp, çıkan sonuca ÖSYM’nin her adaya verdiği 100 puanı ve yukarıda hesaplama yönteminden bahsettiğimiz OBP’yi ekleyerek TYT yerleştirme puanı hesaplanabilir. TYT için tüm puan türlerinde herkese aynı etki ve oranlar geçerli olduğu için hesaplama yöntemi basit ve tektir.

AYT puanı hesaplanırken ayrı puan türlerine göre ayrı katsayılar kullanılır ve çarpımlar yapılır. Kısaca Alan Yeterlilik Testi'ndeki katsayıları belirtmek gerekirse;

  • Sayısal puanını hesaplamak için: Matematik netini 3, Fizik netini 2.85, Kimya netini 3.07, Biyoloji netini 3.07 ile çarpın.
  • Eşit ağırlık puanını hesaplamak için: Matematik netini 3, Edebiyat netini 3 Tarih-1 netini 2.8, Coğrafya-1 netini 3.33 ile çarpın.
  • Sözel puanını hesaplamak için: Edebiyat netini 3, Tarih-1 netini 2.8, Coğrafya-1 netini 3.33, Tarih-2 netini 2.91, Coğrafya-2 netini 2.91, Felsefe netini 3, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi netini 3.33 ile çarpın.
  • Dil puanını hesaplamak için: Dil sınavındaki neti 3 ile çarpın.