Bu yazı daha çok İstanbul’da yaşama deneyimi olmayan ve öğrenim hayatlarını İstanbul’da devam ettireceklerin fikir sahibi olması için oluşturulmuş bir yazıdır. Öncelikle İstanbul’a hangi şehirden geliyor olursanız olun söyleyeceğimiz ilk şey buranın çok kalabalık ve yoğun bir şehir olduğu. Mümkünse öğrencilik hayatınıza başlamadan önce 10-15 gün kadar bir demo hayat sürmeniz sizin için faydalı olacaktır. Belki de kararınızı gözden geçirmek istersiniz…
Öncelikle İstanbul Avrupa ve Anadolu yakası olmak üzere 2 yaka üzerine kurulmuş yaklaşık 18 Milyon nüfusu ile Dünyanın en kalabalık 20 şehri arasında. Kazandığınız Üniversite’nin lokasyonu İstanbul’daki hayatınızı nerede ve nasıl kurgulayacağınızı belirleyen temel unsur olacak. Bu nedenle ilk adım olarak kampüsünüzün nerede olduğunu doğru tespit etmeniz önemli. Aynı üniversitenin İstanbul’un 4-5 farklı yerinde kampüsünün olması rastlanan bir durumdur.
İstanbul’da 13 Devlet, 45 Vakıf Üniversitesi ve 4 Vakıf Meslek Yüksek Okulu var. Bu sayılar ile Türkiye’nin uzak ara eğitim başkenti olarak nitelendirilebilir. Şehirde üniversite düzeyinde öğrenim gören öğrenci sayısı 1,5 Milyona yakın. Neredeyse bir çok şehrimizden daha kalabalık bir popülasyondan bahsediyoruz.
Kampüs tamam ama nerede kalacağım?
Eğitim göreceğiniz kampüs belli olduysa sıra barınma ihtiyacınızı nasıl karşılayacağınız ile ilgili alternatifleri değerlendirmekte. Barınma alternatifleriniz de oldukça çeşitli olabilir. İstanbul’da bir çok devlet ve özel öğrenci yurdu mevcut. Eğer yurt ortamında rahat edemeyeceğinizi düşünüyorsanız kendinize bir daire tutmanızda seçenekler dahilinde. Yurt ya da daire seçeneğinizi belirlerken lokasyon, hem ekonomik anlamda hem de yolda geçen süre olarak sizin çok önemli olacak. Özel yurtlar için maliyet aylık 600 – 2.000 TL aralığında değişmekte. Tek yada çok kişilik oda olması, lokasyon ve sunulan imkanlar fiyatı belirleyen unsurlar.
Kayıt dönemlerinde Üniversite önlerinde bir çok özel yurt şirketinin standını göreceksiniz. Asla yurdun lokasyonunu ve şartlarını görmeden acele ile kayıt ve ödeme yapmayın.
Eğer barınma için yurt alternatifini düşünmüyorsanız bir daire kiralamak sizin için uygun olabilir. Bunun için İstanbul’da ev kiralarının oldukça yüksek olduğunu bilmenizde yarar var. Tek başına kalacağınız bir daire için aidat, ısınma ve diğer ödemeler ile minimum 1.500 TL’lik bir aylık giderin sizi beklediğinizi söyleyebiliriz. Kira olarak İstanbul ilçeleri de birbirinden farklılık göstermekte. Kira endeksi en yüksek ilçeler Beşiktaş, Sarıyer, Şişli, Kadıköy ve Bakırköy olarak sıralanabilir. Bu ilçelerin özellikleri şehrin merkezi olarak kabul edilmeleri ve bir çok sosyal, kültürel ve ekonomik imkana sahip olmaları. Şehrin nispeten dış bölgelerinde bulunan Esenyurt, Beylikdüzü, Avcılar, Pendik, Kartal gibi ilçeler daha düşük kira endeksinin bulunduğu alanlar. Ev kiralamak ekonomik olarak zorlayıcı bir alternatif olmanın yanında ev sahiplerinin de öğrencilere ev kiralama konusunda bir takım ön yargılarının olduğunu da belirtmek isteriz. Ev kiralama düşüncesinde iseniz bir gayrimenkul danışmanından destek almanız belki bir miktar komisyon ödemenize sebep olacaktır ama sonradan yaşayacağınız tatsızlıkların önüne geçebilir. İstanbul’da evler genelde mobilyasız olarak kiralanmakta temel ihtiyaç duyacağınız eşyalar için 4.000 – 5.000 TL ayırmanızı tavsiye ederiz.
Okula nasıl gidip geleceğim?
Okulunuza uygun bir uzaklıkta kalacağınız yeri ayarladıysanız şimdi gelelim asıl konuya. İstanbul’da ulaşım oldukça problemli ancak son yıllarda hızla aktive edilen metro hatlarıyla bir parça rahatlama sağlandı. Temel olarak Avrupa ve Anadolu yakası birbirine 3 köprü ve 1 tünel ile bağlı. Bu iki yaka arasında İstanbul Şehir Hatları Vapurları ve Özel Motorlu Tekneler (Turyol, Dentur v.s.) düzenli deniz ulaşımını sağlamaktadır. İstanbul’u boylu boyunca kat eden iki toplu taşıma unsuru vardır ki bunlar Metrobüs ve Marmaray hatlarıdır. Metrobüs Anadolu yakasında Söğütlüçeşmeden başlar Beylikdüzünde son bulur. Marmaray ise Gebze (Kocaeli) den başlar Avrupa yakaısında Halkalı’da son bulur.
Temel olarak tüm 9 metro, 4 tramvay hattı olmak ile birlikte İstanbul Büyükşehir Belediyesi Metro hatlarının açıklayıcı web sitesinden size uygun hatların haritalarına bakabilirsiniz. Aynı şekilde mobil aplikasyonlar ile İ.E.T.T hatlarının güzergahlarını ve kalkış saatlerini kontrol edebilirsiniz.
Tüm Metro, Metrobüs, Tramvay, Vapur ve Otobüs’le için bir İstanbul Kart almanız ve öğrenci abonmanı yüklemeniz sizin için avantaj sağlayabilir. Öğrenci aylık abonman tutarı 50 TL (Şubat 2020) dir.
İstanbulda bunlar dışında oldukça farklı tür ve renkte minibüs/dolmuş hattı mevcuttur. Bunlara ödemeyi nakit olarak yaparsınız ve gideceğiniz yeri söyleyerek ücretini ödersiniz.
İstanbul’da Taksi için minimum ödeyeceğiniz kısa mesafe ücreti 13 TL (Nisan 2020) dir. Taksi açılış ücreti 5 TL dir. Köprü ve ücretli geçiş ücretleri toplam taksimetre tutarına eklenir.
İstanbul’da ulaşım oldukça yoğun olduğundan okula yetişebilmek için uygun saatleri hesaplamanız biraz zor olabilir. Bunun için mobil aplikasyonlardan faydalanmanız (Moovit, Yandex Harita, Gooogle Map. v.s.) kıymetli olana zamanınızı korumanızı sağlar.
İstanbul’da öğrenci nasıl beslenmeli?
İstanbul’da eğitim alacağınız üniversite’nin yemekhanesi ortalama 2 öğün yemek çıkarıyor olacaktır. Üniversiteler arası öğün yemek ücretleri farklılık göstermekle beraber 3 -20 TL arası ücretle öğününüzü geçirebilirsiniz.
İstanbul kafe ve restoran çeşitliliği bakımından çok zengindir. Bu anlamda öğrenci dostu esnaf lokantaları ve kafeler ilk tercihiniz olabilir. Beşiktaş, Kadıköy ve Bakırköy öğrenci yoğun ilçeler olduğundan bir çok işletmenin öğrencilere uygun bütçeli menüleri bulunur. Ayrıca bir çok işletme eve-kampüse paket servis konusunda da hizmet vermektedir.
İstanbul’da sokak lezzetleride ekenomik ve kurtarıcı bir seçenek olabilir. Tavuk-pilav arabaları, balık-ekmek tekneleri, soğuk sandviç satan arabaları, küçük börek-pide dükkanları, midye dolma tezgahları ekonomik ve lezzetli alternatiflerdir. Tam olarak bir öğün sayılmasa da çay ve simit İstanbul’un geleneksel ikilisi olarak kurtarıcı olabilir.
Evde kendi sağlıklı yemeğinizi pişirebilecek yeteneğe sahipseniz indirim marketleri sizlere bir çok üründe taze ve çeşitli ürünü sunacaktır. Marketlerden yapacağınız toptan alışverişler ile sağlıklı öğünleri oluşturabilirsiniz. Her marketin kendine ait bir indirim kartı olmakla beraber alışverişe zamanınız kalmıyor ise online olarak yapacağınız alışverişler istediğiniz saat kapınıza getirilmekte.
Sınırsız kültür sanat alternatifi İstanbulda bir arada…
Müzeler, sanat galerileri, konserler, tiyatrolar ilgili alanınız ise İstanbul’daki öğrenciliğiniz size büyük bir şans sunacaktır. Müzeler için alacağınız bir Müze kart (Öğrenci indirimli 30 TL) ile Ayasofya Müzesi, Dolmabahçe Sarayı, Türk-İslam Eserleri Müzesi, Kariye Müzesi gibi alternatifleri gezebilirsiniz. Ayrıca Rahmi Koç Müzesi, Oyuncak Müzesi, Pera Müzesi, Ural Ataman Klasik Otomobil Müzesi ve Masumiyet Müzesi gezebileceğiniz özel müzeler arasında.
İstanbul Modern, Sakıp Sabancı Müzesi, Arter Çağdaş Sanat Müzesi, Borusan Contemporary, Salt Galata modern sanat meraklısı öğrenciler için belirli günlerde öğrencilere indirimli olarak kapılarını açmaktadır.
İstanbul Tiyatro içinde cennet sayılabilecek bir şehirdir. İstanbul Büyükşehir Belediyesine ait bir çok sahne yer almaktadır. Harbiye Muhsin Ertuğrul (Şişli), Haldun Taner (Kadıköy), Sadabad (Kağıthane), Musahipzade Celal (Üsküdar) sahneleri gibi şehre yayılmış merkezler tiyatro severlere hizmet vermektedir. Ayrıca bir çok özel tiyatro sahneside bulunmakta. Emek Sahnesi (Beyoğlu), Zorlu PSM (Beşiktaş), Oyun Atölyesi (Kadıköy), Yunus Emre Kültür Merkezi (Bakırköy), DasDas (Ataşehir) bulunmakta.
Eğer müzik ile ilgileniyorsanız açık ve kapalı konser alanlarında da pek çok alternatif mevcut. Açık konser alanları ağırlıklı olarak yaz aylarında faaliyette, başlıcaları: Cemil Topuzlu Harbiye (Şişli), Maçka Küçükçiftlik (Beşiktaş), Santralistanbul (Kağıthane). Kapalı konser alanları için alternatifleriniz Wolkswagen Arena (Maslak), Joly Joker (Beyoğlu), Zorlu Center PSM (Beşiktaş), Dorock XL (Kadıköy) olabilir.
Kültür ve sanat ile ilgileniyorsanız üniversitenizdeki öğrenci kulüplerine katılmanız ve onlarla aktivitelere katılmanız adaptasyonunuzu kolaylaştıracaktır.
En iyi ders çalışma mekanları
Sessiz bir ortamda ders çalışmak, konsantre olarak vize ve finallere hazırlanmak her üniversite öğrencisinin en büyük arzusu. Bunun için değerlendirebileceğiniz pek çok alternatif alan var. Kütüphaneler konsantre olmanızı kolaylaştıran belli kuralları olan mekanlar, İstanbul’daki alternatif kütüphaneleri Atatürk Kitaplığı (Beyoğlu), Beyazıt Devlet Kütüphanesi (Fatih), SALT Araştırma (Beyoğlu), Boğaziçi Üniversitesi Kütüphanesi, İstanbul Araştırmaları Enstitüsü Kütüphanesi (Beyoğlu) ve Süleymaniye Yazma Eser Kütüphanesi (Fatih) şeklinde sıralayabiliriz. Eğer sizin kütüphane kadar sessiz ve kuralları olan mekanlara ihtiyacınız yok ise ortak çalışma alanlarını da kullanabilirsiniz. Workinton, Kolektif House gibi çoklu şubeye sahip ortak çalışma alanlarını belli üyelik ve ödeme modelleri ile kullanabilirsiniz. Çalıştay (Teşvikiye-Şişli), Workhaus (Maslak), Habita Coworking (4.Levent-Beşiktaş) sundukları çalışma ortamı, ferah mimarileri, atıştırmalık ve sıcak içecekleri ile zorlu çalışma saatlerini kolayca atlatmanızı sağlıyor. Unutmayın ki İstanbul’daki bir çok kahve zinciri wireless internet bağlantısı, ışıklandırması, rahat koltukları ile size ders çalışmak için yeterli ortamı sunuyor siz yeter ki isteyin…
Sağlıklı bir zihin için her zaman spor!
Üniversite hayatınız boyunca bilgi bombardımanına tutulacağınız bir dönem yaşayacaksınız. Bu nedenle aklınızı ve beyninizi sağlam ve fit bir vücut ile desteklemeniz çok önemli. Üniversitenizin tüm spor olanaklarını kullanmanızı mümkünse bu faaliyetlerinizi öğrenci klüplerinde sosyal çevre ile birleştirmenizi öneririz. Bağımsız olarak da spor faaliyetlerinize devam etmek istiyorsanız bir çok fitness merkezi, plates kursu alternatifiniz olduğunu bilmenizi isteriz. Günlük fiziksel aktivitesini ihmal etmek istemeyen bir çok İstanbullunun şehrin sahil kesimlerindeki yürüyüş ve koşu alanlarını kullandığını bilmelisiniz. Boğaz hattında Bebek-Anadolu Hisarı, Kadıköy de Caddebostan-Suadiye, Bakırköy-Zeytinburnu, Bostancı-Kartal Sahil Yolu deniz havası eşliğinde spor aktivitelerinizi gerçekleştirebileceğiniz alanlar. Ayrıca bir çok parkda size temiz hava eşliğinde spor aktivitenizi gerçekleştirme imkanını sunuyor. Beylikdüzü Yürüyüş Parkuru, Özgürlük Parkı (Kadıköy), Yıldız Parkı (Beşiktaş), Florya Ormanı (Bakırköy), Belgrad Ormanı (Sarıyer), Gülhane Parkı (Fatih), Mihrabad Korusu (Üsküdar) en iyi alternatifler olarak sayılabilir.
Okurken staj, gönüllülük ve part-time çalışma…
Üniversite hayatınızın ilk yılında olmasa bile sonraki senelerde gönüllü olarak yapabileceğiniz staj ve sivil toplum kuruluşu faaliyetlerini önemsenizi tavisye ediyoruz. Bu size hayatınızın üniversite sonrasını daha rahat planlayabilmenize, sorumluluk anlayışına sahip olmanıza ve daha rahat sosyal çevre edinmenize konusunda yardımcı olabilecek bir hareket olacaktır. Bir çok şirket farklı departmanları için hem kış hem de yaz dönemi için stajer aramaktadır. Kariyer sitelerini bu ilanları aramak için kullanabilrsiniz. Gönüllü olarak çalışmak için sivil toplum kuruluşlarının web sitelerindeki formları doldurmanız yada bizzat başvuru yapmanız önemli. Toplum Gönüllüleri, TEMA, AIESEC sizler için önerebileceğimiz birkaç kuruluş ama en doğrusu sizin araştırarak ilgi alanlarınıza uygun ve katkı sağlayabileceğinizi düşündüğünüz kurumları bulmanız.
Üniversitedeki ilk senenizde sonraki yıllar için bir planlama yapmanız kariyer ve iş dünyası kulüpleri ile iletişime geçmeniz size sonrası için önemli katkılar sağlayacak.