Üniversitede eÄŸitimini aldığınız bölümün gelecekteki kariyerinizi tümüyle yönetmesi gerekmeyebilir. BaÅŸarılı ve istikrarlı bir kariyer için belirli alanlardaki bilgilere sahip olacak eÄŸitim organizasyonunu saÄŸlamak hedeflerinize uygun bölüm ve bilim dallarına yönelik seçimleri yapmakla baÅŸarılabilir. Ä°stediÄŸiniz mesleÄŸe veya kariyere farklı alternatif eÄŸitimlerle de ulaÅŸabileceÄŸinizi unutmamalısınız.
Belirli bir bölüm gerektiren kariyer seçenekleri:
Tıp DoktorluÄŸu, DiÅŸ hekimliÄŸi, HemÅŸirelik, Veterinerlik, Eczacılık gibi saÄŸlık alanındaki meslekler sadece ilgili bölümlerin diplomaları ile icra edilebilir.
Avukatlık için Hukuk bölümü mezuniyeti ÅŸartı gerekmekte olup fakülte mezuniyeti sonrası “avukatlık stajı" ÅŸartı ekstra olarak aranmaktadır.
Mimarlık için üniversitelerin 4 yıllık mimarlık bölümünden mezun olmanız gerekir. Ancak son dönemlerde iç mimarlık, peyzaj mimarlığı gibi alt türleri de revaçta meslekler olduÄŸundan bu konuda yanlış bilgilenmeler söz konusu olabiliyor. Ya da benzer iÅŸlere odaklanan farklı disiplinler karıştırılabiliyor. ÖrneÄŸin Ä°nÅŸaat mühendisliÄŸi ve Mimarlık sıklıkla birbirine karışan iki farklı bölüm. Ancak kiÅŸi isterse bu iki bölümden birini okurken diÄŸeri için fark dersleri de vererek Çift Anadal Programı (ÇAP)’nı tamamlayabilir ve iki bölümünde diplomasına sahip olabilir.
Bölüm bağımlılığı olmadan yapılabilecek meslekler:
Muhasebe veya Finans alanında bir kariyer hedefliyorsanız sadece bir bölüme odaklanmanız gerekmeyebilir. Ekonomi, Ä°ktisat, Ä°ÅŸletme, Maliye gibi bölümlerden mezun olarak bu alanda uzmanlaÅŸabilirsiniz. Hatta Matematik veya Ä°statistik gibi farklı disiplinlere ait mezuniyetiniz sonrası gerçekleÅŸtireceÄŸiniz lisans üstü eÄŸitimler ile de kariyerinizi bu alanda planlayabilirsiniz.
BiliÅŸim alanında bir kariyer için illa Bilgisayar MühendisliÄŸi diplomasına sahip olmanız gerekmeyebilir. BiliÅŸim alanında bir kariyer ilgili bölümlerden 2 veya 4 yıllık bir eÄŸitim almanız ve profesyonel eÄŸitiminize uzmanlaÅŸacağınız biliÅŸim konusunda devam etmeniz bir seçenek olabilir. Bilgisayar Programcılığı, Yazılım MühendisliÄŸi, Yönetim BiliÅŸim Sistemleri, Elektrik-Elektronik MühendisliÄŸi, Bilgisayar ve Enformatik gibi bölümlerden mezun olarak rahatlıkla biliÅŸim kariyerinizi inÅŸa edebilirsiniz.
Ä°nsan Kaynakları gibi bir alanda çalışmak ve kariyerinizi planlamak istiyorsanız farklı disiplinlerden gelmeniz sorun olmayacaktır. Ä°ÅŸletme, Ä°ktisat, Psikoloji, Endüstri MühendisliÄŸi, Kamu Yönetimi gibi birçok farklı bölüm bu alanda bir kariyer inÅŸa etmeniz için yeterli olacaktır.
Satış ve Pazarlama bazlı mesleklerde hangi bölümden mezun olduÄŸunuzdan çok hangi yeteneklere sahip olduÄŸunuz önem taşımakta. Bu anlamda belli bir ürün ve hizmet grubuna odaklanmış satış ve pazarlama kariyerinde iletiÅŸim, ikna, müzakere gibi yetenekler ile ürünün yapısına uygun eÄŸitimi almış olmak yeterli olacaktır. ÖrneÄŸin medikal bir solüsyonun satışından sorumlu olduÄŸunuz pozisyonda kimya bölümünden mezun olmanız size avantaj saÄŸlayacaktır, ancak temel ÅŸart olmayacaktır. Sahip olduÄŸunuz temel yeteneklerin yanında sektörünüze yakın alanlarda eÄŸitim almanız tercih edilme sebebiniz olabilir.
ÖÄŸretmenlik farklı katmanlarda icra edilen bir meslek türü. Okul öncesi eÄŸitim öÄŸretmenliÄŸinden, mesleki eÄŸitime dil eÄŸitiminde akademisyenliÄŸe kadar uzanan bu alanda temel eÄŸitim fakültesi eÄŸitimlerinin haricinde formasyon eÄŸitimlerinin ekstra alınması da gerekmekte. Örnek vermek gerekirse Matematik bölümü ve Matematik öÄŸretmenliÄŸi birbirinden farklı bölümlerdir. Temelde çok benzer dersler alınmakla beraber Matematik öÄŸretmenliÄŸinden mezun olduÄŸunuzda bu konuda eÄŸitim kurumlarında direkt olarak çalışmaya baÅŸlayabilirsiniz. Matematik bölümünden mezun olursanız Matematik öÄŸretmenliÄŸi sizin kariyer alternatiflerinizden sadece birisidir.
Sonuç olarak sizlere geleceÄŸinizde sahip olmak istediÄŸiniz kariyer için üniversite bölüm tercihinizi yaparken nasıl bir bakış açısına sahip olmanız gerektiÄŸinin ip uçlarını vermek istedik. Bu konuda sizlere daha detaylı bilgi aktarımında bulunabilecek danışmanlar her zaman mevcut. Rehber öÄŸretmenlerinize, üniversitelerin tercih danışmanlarına, gelecekteki mesleÄŸinizi ÅŸu an icra eden büyüklerinize üniversite tercih aÅŸamasına gelmeden danışmanız size yardımcı olacaktır. Unutmayın ki eÄŸitim ve iÅŸ yaÅŸamı uzun soluklu bir maratondur. Bu maratonu yetenekleriniz ve ilgi alanlarınız doÄŸrultusunda ÅŸekillendirmek elinizde.