Sınav hakkında bilgileri ve deneme sınavlar için sayfamızı inceleyebilirsiniz. Dilerseniz sınav merkezine geri dönüş yapabilirsiniz.
Henüz deneme sınavı eklenmedi
18.04.2021 10:15 tarihinde yapıldı
10.10.2021 10:15 tarihinde yapıldı
Yabancı dilin iş dünyası içerisinde en alt kademeden en üst kademeye kadar bir mecburiyet oluşturduğu günümüzde, özellikle lisans eğitimi tamamlamış her personelin belirli bir seviyede yabancı dil bilmesi gerekmektedir.
Bu konuda sadece pratik olarak yabancı dil bilgisine sahip olmanız birçok işyeri tarafından kabul edilebilir bir seviye olmadığı için bu bilgiyi kanıtlayacak kapsamda YDS gibi bir sınavda alınan başarı puanı göz önünde bulundurulur.
İngilizce başta olmak üzere farklı dillerde yabancı dil kullanım seviyenizi ölçebilmek için yapılan yabancı dil sınavı Türkiye'de merkezi bir sistemde devlet kontrolünde yapılan bir sınavdır.Bu koşulda Türkiye'deki öğrenciler veya mezun birçok kişi bu sınava başvuru yaparak, eğitim aldığı veya pratik olarak öğrendiği tüm yabancı diller açısından bilgisini kanıtlayacak şekilde geçerli bir puan alma hakkına sahiptir.
YDS Nedir?
Dil sınavı ülkemizde 2013 yılında yayınlanan bir yönetmelik ile başlatılmış bir sınav sistemi olmak ile birlikte bu sınav Türkiye'de Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığı (ÖSYM) tarafından yapılmaktadır.Dil sınavı, adayların başvurdukları dil alanında yabancı dil bilgisinin seviye tespitinin gerçekleştirilmesi için uygulanan bir sınavdır.Sınavın geçmişine bakıldığında aslında eski yıllarda gerçekleştirilen Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı, Üniversitelerarası Kurul Dil Sınavı ve Kamu Personeli Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavlarının ayrı ayrı yapılması yerine üçünün birleştirilerek tek sınav haline getirilmesi ile bu yeni sınav sistemi oluşturulmuştur.
YDS Sistemi Nasıldır?
Dil sınavı adayların bedeli kademelerde ve noktalarda dil bilgilerini ölçebilmek için çoktan seçmeli test yöntemi ile gerçekleştirilen bir sınavdır.Bu sınav içerisinde adaylar İngilizce, Almanca ve Fransızca gibi farklı dillerden başvurular gerçekleştirerek, bu dillerdeki seviyelerini ölçme şansı elde edebilir.Sınav kapsamında adayların cevaplaması gereken sorular içerisinde başvurdukları yabancı dil için gramer, okuma, anlama ve kelime bilgisi açısından sorular yer almaktadır.
Sınav sisteminin uygulanması sırasında tıpkı diğer ÖSYM sınavlarında olduğu gibi adaylar belirlenen bir gün ve tarihte net sınav koşulları ile kurallara uygun bir şekilde sınava girerler.Adaylar için özel bir şekilde başvurdukları dile göre hazırlanmış kitapçık içerisinde 80 adet soru yer alır ve bu soruların cevaplanması için 150 dakikalık bir süre sunulur.
Türkiye'de yabancı dil imtihanına girmek isteyen adaylar tek oturum olarak gerçekleştirilen bu sınavda farklı dünya dilleri arasında;
· Almanca
· Arapça
· Bulgarca
· Çince
· Danimarkaca
· Ermenice
· Farsça
· Fransızca
· Gürcüce
· Hollandaca
· İngilizce
· İspanyolca
· İtalyanca
· Japonca
· Korece
· Lehçe
· Macarca
· Portekizce
· Romence
· Rusça
· Sırpça
· Ukraynaca
· Yunanca dilleri arasında seçim yapabilir.
YDS Ne Zaman Yapılır?
Dil sınavı, yıl içerisinde ÖSYM tarafından düzenlenen takvim ile birlikte her yıl 2 farklı dönemde gerçekleştirilmektedir.Bu kapsamda her yılın ilk sınavı ilkbahar sınavı olmak ile birlikte ardından yılın son sınavı olarak sonbahar mevsiminde yapılan sınav bulunmaktadır.Adaylar kendileri için en uygun takvim içerisinde bu sınavlardan birine başvuru gerçekleştirebilirler.
Sınav yılda 2 kere yapılmasına rağmen sınavlarda tercih edilebilecek diller açısından belirli bir koşul bulunmaktadır. Çünkü yıl içerisinde ilkbahar döneminde gerçekleştirilen sınav ile sonbahar döneminde gerçekleştirilen sınavda aynı dillerde sınava girme şansı sunulmamaktadır.Sonbahar döneminde yapılan sınavda daha önce sunulan liste içerisinde yer alan Almanca, Arapça, Fransızca, İngilizce ve Rusça dillerinin tercih edilmesi mümkündür. İlkbahar ve diğer dönemde yapılan sınavda ise bu dillerde dahil olmak üzere bahsedilen tüm dillerde sınav başvurusu yapılabilir.
YDS Başvuruları Nasıl Yapılır?
İki farklı dönem içerisinde gerçekleştirilen sınav için her yıl ÖSYM tarafından belirli bir takvim yayınlanır.Bu takvimin takip edilmesi ile birlikte öğrenciler sınav başvurularını gereken belgeleri hazırlayarak, ÖSYM aday işlemleri sistemi üzerinden gerçekleştirebilir.Sınav başvurusunun yapılması sonrasında adayların ÖSYM tarafından talep edilen ücreti yine internet üzerinden ödemeleri gerekmektedir.
YDS Başvurularını Kimler Yapabilir?
Dil sınavı başvuruları gerçekleştirmek isteyen kişiler üniversitelerde doçentlik veya doktora aşamasında yer alabileceği gibi bir yüksek lisans programında kayıt yaptırmak isteyen lisans mezunu adaylar da sınava başvurabilir. Üniversitelerin 4 yıllık lisans bölümlerinin son sınıfında bulunan veya son sınıftan bir önceki sınıfta bulunan öğrenciler, akademik eğitimlerine devam etmek için veya sadece dil seviyesini ölçebilmek için bu sınavlara başvurabilirler.
Kamu kurumlarında dil tazminatı kazanmak isteyen memurlar veya yurtdışı görevlendirme için dil bilgisi ölçme ihtiyacı bulunan memurlar sınava başvurabileceği gibi özel sektörde çalışan ve dil tazminatı almak isteyen adaylar da aynı şekilde başvuru yapabilirler.Dil sınavı sayesinde alınan puan Tıpta Uzmanlık Sınavı(TUS) ve Diş Hekimliği Uzmanlık Sınavı(DUS) aşamasında da geçerli olduğu için bu noktadaki adaylar da başvuru yapabilir.Belirli noktalarda kamu personeli alımlarında dil puanları talebi bulunduğu için KPSS öncesinde adayların dil sınavına girerek, dilbilgisi seviyelerini tespit etme şansları bulunmaktadır.
YDS Puan Sistemi Nasıldır?
Dil sınavı sonucunda adaylar tam olarak 100 puan üzerinden not alırken, 5 farklı seviyede puanlandırma sistemi bulunmaktadır.Sınav kapsamında diğer ÖSYM sınavlarında olduğu gibi dil sınavında 4 yanlışın bir doğruyu götürmesi ve buna göre net hesaplaması yapılması gibi bir kural yer almamaktadır.Temel olarak 100 puan üzerinden 80 soru ile hesaplama yapılırsa, 100/80=1,25 puan olacak şekilde hesaplamalarda doğru sayısı 1,25 puan ile çarpılarak, sonuç elde edilir.Sınav sonucunda alınan puan 5 yıl boyunca geçerliliğe sahip olacaktır.
Puanlama kapsamında A-B-C-D-E olarak sıralanmış olan 5 farklı seviye puan sistemi içerisinde;
· 90 ile 100 arasında puan alan kişiler A seviyesinde,
· 80 ile 89 arasında puan olan kişiler B seviyesinde,
· 70 ile 79 arasında puan olan kişiler C seviyesinde,
· 60 ile 69 arasında puan alan kişiler D seviyesinde,
· 50 ile 59 arasında puan alan kişiler E seviyesinde yer alacaktır.
· 50 puan altında sonuç olan kişiler ise yeterli dil bilgisine sahip olmayacak şekilde nitelendirilir.
Puan sistemi içerisinde aslında her adayın başvuru amacına bağlı olarak belirli bir puan almış olması gerekir. Örneğin, doçentlik başvurularında 65 puan ve doktora başvurularında en az 55 puan talep edilmektedir.KPSS memur alımlarında her kurum farklı bir dil puan seviyesi talep ederken, öğretim üyesi harici öğretim elemanı kadroları açılırken de minimum 50 dil puanı talep edilmektedir.Hatta bazı üniversiteler yabancı dil ile eğitim verdiklerinden dolayı minimum 80 dil puanı isteyebilir.
E-YDS Nedir?
Dil sınavı denildiğinde akla gelen diğer önemli bir konu olarak E-YDS, eşdeğer bir yapıya sahip olsa da sınav sistemi diğer dil sınavına göre farklılık içeren bir sınav sistemidir. Çünkü adından anlaşıldığı üzere elektronik dil sınavı yapısına sahip olmakla birlikte bilgisayar üzerinde gerçekleştirilen ve adayların internet bağlantısı üzerinden belirli bir merkez üzerinde sınava katıldıkları bir sistem sunmaktadır.
Yıl içerisinde ilkbahar ve sonbahar dönemlerinde iki defa yapılan dil sınavı dışında elektronik olarak yapılan dil sınavı yine ÖSYM tarafından düzenlenmiş şekilde her yıl 10 defa gerçekleştirilmektedir.Temel farklardan biri olarak normal dil sınavı Türkiye genelinde gerçekleştirilirken, elektronik dil sınavı ise Ankara, İstanbul ve İzmir illerinde bulunan elektronik sınav merkezleri üzerinde Türkiye'nin dört bir yanından gelen adayların katılımı ile gerçekleştirilmektedir.
Kontenjan açısından bakıldığında normal dil sınavında hiçbir şekilde kontenjan sınırı bulunmamakla birlikte Türkiye genelinde istenilen her koşulda gerekli şartları taşıyan adaylar başvuru sağlayabilirler.Fakat elektronik sınav için her sınav dönemi içerisinde açılan başvuru ile birlikte kontenjan dolana kadar başvuru işlemleri alınır.
Her iki sınavın benzerliklerine bakıldığında ise yine sınavlarda sorulan soru sayısı 80 olmakla birlikte sınavlar için sunulan süre aynı olarak belirlenmiştir.Sınavlarda sorulan sorularda farklılık yer alsa da soru dağılımı ve konu dağılımı aynı olmakla birlikte geçerlilikleri ve sınav sonucunda alınan puanların sağladığı fayda da aynı yapıya sahiptir.Yani ilkbahar veya sonbahar dil sınavı başvurularını kaçıran ya da özellikle elektronik sınava girmek isteyen kişiler bu başvuruları takip edebilirler.Temel olarak elektronik sınav için ÖSYM tarafından normal sınava göre kısmen daha yüksek bir ücret talep edilmektedir.