Sınav hakkında bilgileri ve deneme sınavlar için sayfamızı inceleyebilirsiniz. Dilerseniz sınav merkezine geri dönüş yapabilirsiniz.
Henüz deneme sınavı eklenmedi
26.09.2021 10:15 tarihinde yapıldı
Sağlık bilimleri içerisinde ilacın üretimini, geliştirilmesini ve satışını gerçekleştiren meslek uzmanları eczacılar olarak bilinmektedir.
Kişinin eczacılık yapabilmesi için Türkiye'de farklı üniversitelerde bulunan eczacılık fakültelerinde ki 5 yıllık eğitimi bitirmesi gerekmektedir.Fakültelerden lisans mezunu olan eczacılar hiçbir ek eğitim almadan artık bir eczane sahibi olabilir veya ilaç endüstrisinde çalışabilir.Ancak eczacılıkta farklı bir avantaj ile birlikte daha yüksek gelir elde etmek ve klinik eczacılık gibi alanlarda uzmanlık elde etmek için EUS sınav aşamasından geçilmelidir.
EUS Nedir?
Eczacılık fakültesi mezunu olmuş eczacıların katılabileceği eczacılıkta uzmanlık eğitimi giriş sınavı alanında uzman olmak isteyen kişilerin giriş gerçekleştirdiği bir sınavdır.Eczacılık uzmanlık sınavı şeklinde de adlandırılan bu sınav, yakın süreçte başlamış bir uygulama olmak ile birlikte ilk defa 2017 yılında Ankara'da yapılmıştır.Yani bu bağlamda Türkiye'nin en yeni uzmanlık sınavlarından biri olarak giderek artan bir talep ile her yıl daha fazla kişinin giriş gerçekleştirdiği bir sınavdır.
Eczacılık fakültelerinden mezun olmuş adayların meslek içerisinde klinik eczacılık gerçekleştirebilmesi yani ilaç açısından daha ilerleyen bir bilime sahip olabilmesi ve fitofarmasi alanlarında çalışmalar yapabilmesi için uzmanlık elde etmeleri gerekmektedir.Bu açıdan uzmanlık eğitimlerinin alınabilmesi için yine eczacılık fakültelerinde verilecek 3 yıllık eğitime katılma açısından da adayların eczacılık uzmanlık sınavına giriş gerçekleştirmeleri ve başarılı olmaları gerekir.
Bilimsel açıdan eczacılıkta klinik eczacılık hastane ortamında hasta için özel bir şekilde hazırlanan bir ilacın hazırlama işlemlerinin yapılmasıdır.Bu açıdan eczacılık fakültelerinden mezun olan kişiler genellikle bir klinikte çalışarak yeniliklere açık bir şekilde ilaç üretiminde önemli bir göreve sahiptir.Fitofarmasi alanında yapılan eczacılık ise bitkisel tedavi konusunda gerçekleştirilen eczacılıktır ve genellikle botanik derslerin görülmesi ile ilaç ile bitki arasındaki etkileşim üzerinde çalışma yapılır.Eczacılıkta uzmanlık eğitiminin alınması ile birlikte daha profesyonel çalışmalar için akademik imkanlar elde edilebilir.
Resmi gazetede yayınlanmış 6566 sayılı Eczacılar Ve Eczaneler Hakkında Kanun İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun kapsamında birkaç yıl öncesine kadar gerçekleştirilen bir değişim ile bu sınavın düzenlenmesine karar verilmiştir.Bu kapsamda düzenlenen sınav ÖSYM Başkanlığı tarafından gerçekleştirilecek olmakla birlikte özellikle hasta odaklı uzmanlık eğitimi alacak eczacıların yetiştirilmesi amacıyla bir sınav programı hazırlanmıştır.Bu kapsamda da adaylar kendilerine yöneltilen sorular ile birlikte uzmanlık alabilecek seviyede bir temel eczacılık eğitimi yani lisans eğitim aldıklarını bu sınav sayesinde ispat edebilirler.
EUS Başvurusunu Kimler Yapabilir?
Eczacılık uzmanlık sınavına giriş gerçekleştirmesi için adayların belirli koşullara sahip olması gerekmektedir. Öncelikle elbette ki Türk vatandaşı olan adayların sınava girme hakkı bulunurken, adayların ya eczacılık fakültesinde devam etmeleri ya da eczacılık mesleğine başlamış olmaları gerekmektedir.Fakülteye devam etmekte olan adayların ise mezun olabilecek durumda bulunmaları gerekmektedir.Adayların eczacılık mesleğini ve eczacılıkta uzmanlığı sürdürmelerine engel olacak bir sağlık sorunları, kanuni engelleri ve başka bir noktada mecburi hizmetleri yer almamalıdır.
EUS Ne Zaman Yapılır?
Sınav, ÖSYM Başkanlığı tarafından düzenlemek ile birlikte her sınav takvimi içerisinde yapılacak yıllık 1 adet sınav için belirli bir tarih duyurulmaktadır.Sınav genellikle sonbahar mevsiminde Eylül ayı döneminde gerçekleştirilmektedir.
EUS Başvuruları Nasıl Yapılır?
Adayların eczacılıkta uzmanlık sınavı başvurularını gerçekleştirmeleri için ÖSYM sınav takvimini ve başvuru açılış sistemini takip etmeleri gerekmektedir.Belirlenen başvuru tarihlerinde ÖSYM aday işlemleri sayfasında açılan başvuru sayfasını kullanarak, bu sayfa üzerinde gereken tüm bilgileri ve belgeleri tamamladıktan sonra talep edilen ücretin ödenmesi ile birlikte başvuru işlemleri tamamlanacaktır. İlk defa 2017'de yapılan sınav ile birlikte halen belirli sayıda adayın katılım gerçekleştirdiği bu sınav Ankara ilinde yapılmaktadır.
EUS Sınav Sistemi Nasıldır?
Eczacılıkta uzmanlık eğitimine katılmak isteyen adayların başvurduğu bir sınav olmakla birlikte bu sınav öncesinde adayların dil yeterliliğine sahip olması koşulu bulunmaktadır.Bu açıdan adaylar sınav öncesinde YÖKDİL veya YDS gibi farklı bir sınavdan en az 50 puan almış olması gerekmektedir. ÖSYM aday işlemleri sayfasında başvuru gerçekleştirilirken gereken noktada bu ayrıntı aranır ve adayların aldıkları dil puanı başvuru işlemlerine eklenerek, bu koşul ile başvuruları tamamlanır.Bilindiği üzere bahsedilen dil sınavlarında alınan puan 5 yıl geçerliliğe sahip olduğu için bu 5 yıl içerisinde eczacılık uzmanlık sınavına bu dil puanı ile başvuru yapılabilir.
Sınav sistemi içerisinde adayların toplam olarak 100 farklı soru çözmesi gerekmektedir.Bu sorular kapsamında da eczacılık fakültesinde verilen eğitim göz önünde bulundurularak, temel noktada bu eğitim sürecine adayların ne kadar hakim olduğu incelenir.Sınav çok daha yeni bir yapıya sahip olduğu için soru dağılımları ve konular net olarak belirlenmiş olmasa da her konudan ortalama olarak birkaç soru ile birlikte bir sınav programı hazırlandığı bilinmektedir.
Sınav konuları arasında genellikle 13 farklı başlık bulunmaktadır.Bu açıdan da eczacılık eğitiminde karşılaşılan
· Farmasötik toksikoloji
· Fizyoloji-patoloji
· Analitik kimya
· Farmasötik botanik
· Farmasötik kimya
· Farmasötik teknoloji
· Halk sağlığı
· Biyokimya
· Farmasötik mikrobiyoloji ve immünoloji
· Tıbbi biyoloji
· Farmakoloji
· Klinik eczacılık
· Eczacılık mevzuatı konularından sorular sorulmaktadır.
Adayların sınav soruları içerisinde bulunan bu 100 adet soruyu cevaplaması için kendilerine 135 dakikalık bir çözme süresi tanınmaktadır.
EUS Puanlama Sistemi Nasıldır?
Puanlama sistemi açısından adayların 135 dakika içerisinde çözdükleri 100 soruda doğru ve yanlış soru sayılarına göre bir puanlama gerçekleştirilir.Fakat bu puanlama sistemi içerisinde adayların bazı durumlarda hesaplanacak puanlarında %2 oran ile düşüş yapılabilir.Eğer aday
· Daha öncesinde eczacılık uzmanlık eğitimine başlamış ise ve bu eğitime devam ederken tekrar sınava girerse,
· Uzmanlık eğitimi sürmekte iken istifa ederek, istifasının sonrasında yapılan ilk sınava tekrar giriş gerçekleştirirse,
· Yerleştirildiği bir uzmanlık programında eğitimine başlamadan yapılan yeni ilk sınava tekrardan giriş yaparsa, bu durumlarda adayın yeni puanı hesaplanırken %2 düşüş ile karşılaşır.
Normal koşullarda bu gibi bir sorunu bulunmayan adayların puan hesaplama işlemleri gerçekleştirilirken, 100 soru üzerinden verilen cevaplara göre puan hesaplaması sağlanır.Bu kapsamda puan hesaplama sistemi içerisinde sorulara verilen her 4 yanlış cevap 1 doğru cevabın elenmesine neden olacaktır.Bu sayede 100 soru içerisinde yapılan net sayısı ortaya çıkarıldığında, bu net sayısı ile birlikte standart sapmalar da kullanılarak adayların yerleştirme puanları belirlenir.
EUS Sınav Puanı Nasıl Kullanılır?
Sınav sonucunda belirtilen puanlama sistemi ile birlikte adaylar aldıkları puanlarını kullanarak ve yeterli bir puanları bulunması koşulunda farklı üniversitelerin eczacılık fakültelerinde açılan uzmanlık eğitimlerine başvuru gerçekleştirebilir.Tercih usulünde yapılan bu yerleşimde adaylar kazandıkları fakültelerde 3 yıl boyunca sürecek ve daha önce belirtilen klinik eczacılık ya da fitofarmasi alanlarında bir uzmanlık eğitimi alırlar.
Eczacılıkta uzmanlık eğitimi, eczacılık fakültelerinde yapılan yüksek lisans ve akademik kariyer ile farklı bir yapıya sahiptir.Bilindiği üzere adaylar eğer ALES sınavında başarılı olurlarsa, diğer fakültelerde olduğu gibi eczacılık fakültelerinde de yüksek lisans başvuruları gerçekleştirerek akademik kariyer gerçekleştirebilirler.Fakat eczacılıkta uzmanlık eğitiminde, kazanılan sınav ile birlikte 3 yıllık bir eğitim sürecinde yine mezuniyet sağlanır.Sonrasında uzman eczacı olarak mezun olan kişiler, hem eczacılık mesleğini hem de farklı endüstrilerde eczacılık ile ilgili hizmetleri sürdürebilirler.