DUS(Diş Hekimliğinde Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı)

Sınav hakkında bilgileri ve deneme sınavlar için sayfamızı inceleyebilirsiniz. Dilerseniz sınav merkezine geri dönüş yapabilirsiniz.

DUS Deneme Sınavları

Henüz deneme sınavı eklenmedi

DUS 2021 Oturumu

02.10.2021 10:15 tarihinde yapıldı

DUS Hakkında Her Şey

Diş hekimliği bir tıp bilimi olsa da lisans eğitimleri tıp fakülteleri yerine diş hekimliği fakültesi bünyesinde gerçekleştirilir.

Diş hekimliği fakültesinde 5 yıllık eğitimin tamamlanması sonrasında her bir öğrenci artık diş hekimi statüsünde yer alacaktır.Fakat bir diş hekimi belirli bir alanda uzmanlık elde etmek istiyorsa, öncelikle DUS olarak adlandırılan sınav aşamasından geçmektedir.

DUS Nedir?

Diş hekimliğinde uzmanlık eğitimi giriş sınavı diş hekimliği fakültesinden mezun olmuş adayların farklı konularda uzmanlık elde edebilmesi açısından düzenlenen bir sınavdır.Daha çok kısa tanımlaması ile birlikte diş hekimliğinde uzmanlık sınavı olarak da bilinen bu sınav diş hekimliği fakültesinden mezun olunması sonrasında tercihen akademik türde bir eğitime devam etmek için girilebilecek sınavdır.Bu sınavın adaylar için bir mecburiyeti bulunmamak ile birlikte diş hekimliğinde akademik kariyer yaparak daha üst konumda bulunmak isteyen her aday, akademik konuda zorluğa sahip bu sınava girmek zorundadır.

Türkiye'de eski dönemlerde belirli bir kaç üniversitede diş hekimliği fakültesi yer alırken, bugün hem devlet üniversiteleri hem vakıf üniversiteleri sayesinde diş hekimliği eğitimi veren fakülteler artış göstermiştir.Bu nedenle diş hekimliği alanından mezun olan kişilerin artan sayısı ile birlikte yeterli uzmanlık alanı kontenjanı belirleyebilmek açısından adaylar arasında bir eleme gerçekleştirmek için bu sınav düzenlenmeye başlanmıştır.

Diş hekimliği uzmanlık sınavı, Türkiye'de ilk defa 2012 yılında uygulanmıştır.Yaklaşık 10 yıllık yeni bir sınav sistemi olması ile birlikte sınav ilk gününden itibaren şaşmadan her yıl uygulanmaya devam etmiştir.Bu kapsamda da sınav ÖSYM Başkanlığı tarafından düzenlenir ve her sene farklı sorular ile Türkiye'de Ankara, İstanbul ve İzmir olmak üzere üç farklı kentte gerçekleştirilir.

DUS Sistemi Nasıldır?

5 yıllık eğitimin verildiği diş hekimliği fakültelerinde yetiştirilen hekimler sadece standart diş hekimi olarak mezun olurlar ve hiçbir alanda uzmanlık eğitimi almadan bu okulu bitirirler.Bu nedenle mezuniyet sonrasında herhangi bir alanda uzmanlık elde etmek isteyen diş hekimlerinin bu uzmanlığı alabilmesi için öncelikle diş hekimliğinde uzmanlık sınavı aşamasına başvurmaları ve yeterli puanı almaları gerekir.

ÖSYM Başkanlığı tarafından her yıl düzenli bir şekilde yapılan bu sınav öncesinde adayların herhangi bir şekilde bir dil sınavında başarı almış olması koşulu bulunmamaktadır.Fakat adaylar diş hekimliği fakültesi mezuniyetini tamamlandıktan sonra sınavda elde ettikleri başarı ile birlikte uzmanlık tercih yapmadan önce ÖSYM tarafından kabul edilecek bir dil sınavından başarı elde etmelidir.Uzmanlık tercihlerinde ÖSYM tarafından TIPDİL, YÖKDİL veya YDS sınavlarından birinde alınmış minimum 50 başarı puanı koşulu öne sürülmektedir.

Sınav sistemi içerisinde diş hekimliği uzmanlık alanlarının ön bilgisini ölçebilmek açısından adaylar 5 yıllık aldıkları eğitim içerisindeki her konudan sorumlu olmaktadır.Bu kapsamda tıpta uzmanlık sınavında olduğu gibi diş hekimliği uzmanlık sınavı çerçevesinde de temel bilimler ve klinik bilimler olmak üzere iki farklı oturumda adaylara toplam 120 adet soru sorulmaktadır.Bu çerçevede ilk oturum temel bilimler oturumu olmak üzere 40 adet soru ve diğer oturum klinik bilimler oturumu olmak üzere 80 adet soru sorulur.

Genel çerçevede diş hekimliği uzmanlık sınavında 5 yıllık eğitimin her dersinden soru ile karşılaşılsa da temel bilimler dersleri içerisinde;

·      Anatomi

·      Histoloji

·      Embriyoloji

·      Fizyoloji

·      Tıbbi biyokimya

·      Tıbbi mikrobiyoloji

·      Tıbbi patoloji

·      Tıbbi farmakoloji

·      Tıbbi biyoloji

·      Genetik gibi konulardan sorular yöneltilmektedir. 

Adayların klinik bilimler çerçevesinde cevaplaması gereken sorular içinde seçilen konular arasında kendi alanları ile ilgili birçok farklı konu bulunmaktadır.Yani bu konular çerçevesinde protetik diş tedavisi, restoratif diş tedavisi, ağız diş ve çene cerrahisi, ağız, diş ve çene radyolojisi, periodontoloji, ortodonti, endodonti, pedodonti konuları bulunmaktadır.

120 soru üzerinden gerçekleştirilen bu sınavda adayların iki oturum için toplam 150 dakika cevaplama süresi yer alır.Bu süre içerisinde soruların dikkatli bir şekilde cevaplanması ve gereken noktada boş sorular bırakılması gibi bir ayrıntı bulunmaktadır. Çünkü ÖSYM tarafından düzenlenen birçok sınavda olduğu gibi bu sınavda da 4 yanlış cevap 1 doğru cevabı götürmektedir.

DUS Ne Zaman Yapılır?

ÖSYM başkanlığı tarafından her yıl belirlenen sınav takvimi içerisinde diş hekimliği uzmanlık sınavı açısından da her yıl içerisinde bir defa sınav uygulaması gerçekleştirilir. 2012 yılından bu yana devam etmekte olan bu sınav, genellikle Eylül ayı içerisinde bahsedildiği şekilde Ankara, İzmir ve İstanbul gibi bir kentte merkezi olarak tüm Türkiye'den gelen adaylar için yapılmaktadır.

DUS Başvurusu Nasıl Yapılır?

Uzmanlık sınavı başvurusunun gerçekleştirilmesi için adayların diş hekimliği fakültesinde öğrenci olmaları veya mezun durumda bulunmaları gerekmektedir.Ancak öğrenciler sınava başvurduklarında mezuniyet koşulunu tamamladıktan sonra uzmanlık tercihleri de gerçekleştirebilirler.Erkek adayların başvuru gerçekleştirmesi ve sonrasında tercih yapabilmesi için askerlikle ilişiği bulunmamalıdır.Bu kapsamda başvuru işlemleri her yıl belirtilen tarihte ÖSYM aday işlemleri sayfası üzerinden yapılarak, gerekli tüm bilgilerin doldurulması sonrasında sınav ücretlerinin ödenmesi sayesinde tamamlanır.

DUS Puanlama Sistemi Nasıldır?

Sınav sistemi içerisinde her aday cevaplaması gereken 120 farklı soru ile karşılaşırken, bu 120 farklı soru içerisinde her 4 yanlış cevap 1 doğru cevabı iptal ettirmektedir.Bu nedenle sınavda puan hesaplaması yapılırken, adayların net hesaplaması gerçekleştirildikten sonra her sorunun ve bölümün ağırlıklı yüzdesine göre 1 puan hesaplaması sağlanır. 

Puan hesaplaması sırasında bazı noktalarda adaylarının hesaplanan puanlarında kesinti gerçekleştirilebilir.Bu kapsamda;

·      Uzmanlık eğitimine devam ederken memnun olunmaya uzmanlık eğitiminden dolayı tekrar sınava girilirse,

·      Uzmanlık eğitiminden istifa edip tekrar sınava girilirse,

·      Yerleştirilen bir uzmanlık eğitimine rağmen eğitime başlanmadan tekrar sınava girilirse, bu durumlarda %2 puan kesintisi yapılır.

Adayların uzmanlık sınavı sonucunda uzmanlık tercihleri gerçekleştirebilmesi açısından aldıkları puan ile birlikte tercih yapması ve belirli bir sıralamaya uygun olarak bu tercihlerinde atamaya uygun görülmeleri gerekmektedir.Başarılı olan adaylar tercihlerine uygun bir şekilde diş hekimliği fakülteleri bünyesinde ki anabilim dallarına yerleştirilerek eğitime başlarlar. 

DUS Uzmanlık Alanları Nelerdir?

Uzmanlık sınavında başarı elde etmiş ve herhangi bir diş hekimliği fakültesinde ana bölüm dalına atanmış olan adayların bu uzmanlık aşamasında seçebileceği belirli bölümler yer almaktadır.Her yıl farklı bir uzmanlık ve eğitim süresine sahip olan ve farklı bir uygulama alanına sahip olan bu eğitimlerde 8 farklı alan bulunmaktadır. 

En çok bilinen bölümlerden biri olan endodonti 3 yıl ve peridontoloji ise 3 yıl süreyle uzmanlık eğitimi verilen bir alandır.Ortodonti veya ağız, diş ve çene cerrahisi bölümlerinde 4 yıl uzmanlık eğitim süreleri bulunmaktadır.Ayrıca

·      Ağız, diş ve çene radyolojisi

·      Çocuk diş hekimliği

·      Protetik diş tedavisi

·      Restoratif diş tedavisi

·      Ortal patoloji gibi alanlarda da 3 yıl uzmanlık eğitimi bulunmaktadır. 

Adayların sınav sonucunda aldıkları puanlar bu alanlardan herhangi birini tercih etme açısından sadece o sınav dönemi için geçerli olacaktır.Ayrıca daha önce belirtildiği üzere bu uzmanlık tercihlerinden birini gerçekleştirmek için daha önce bir dil sınavından İngilizce, Fransızca veya Almanca dilleri üzerinden en az 50 puan almış olma koşulu yer almaktadır.Dil sınav puanları 5 yıl boyunca geçerli olacağı için diş hekimliği fakültesinde okurken dahi girebileceğiniz bir dil sınavı sayesinde sonrasında uzmanlık sınavı için gerekecek dil puanını rahatlıkla alabilirsiniz.