Öğrenmek herkes için farklı gelişen süreçler. Tıpkı parmak izi gibi her birimizin farklı farklı öğrenme hızı ve metotları var. Bazılarımız dinleyerek bazılarımız izleyerek bazılarımızda not alarak yazarak çalışıp öğreniyor. Gireceğimiz sınav ne olursa olsun öncelikle kendimiz nasıl öğreniyoruz önce onu öğrenmemiz lazım. Bunun içinde ilk haftalarda her bir ders için farklı bir çalışma yolu seçip kendinizi test edin hangi yöntem daha çok işinize yarıyorsa o yoldan devam edin. Beyinlerimiz farklı çalıştığı için her ders için farklı metotta kullanabilirsiniz. 

Ders çalışmaya başlamadan bilmeniz gereken iki nokta var: bir disiplinli bir şekilde uymanız gereken bir program ve günlük en az 60 sayfa kitap okuma. Planınız olmadan ileri gitmeniz mümkün değil. Kitap okumaya gelince süreniz neden yetmiyor işte bu yüzden kitap okumak her daim beyninizi canlı tutacak ve sizi stresten bir miktar uzak tutacak.

Ders çalışma planlarınızı haftalık aylık ve konu bazlı yapın. Yani konuları belirlediniz hangi tarihte bitecek, hangi tarihte tarih de denemeler başlayacak ve haftada kaç soru çözeceksiniz elinizde olsun. Temmuzda ki bir sınav için konularınızın mart-nisan gibi bitmiş olması lazım. Son iki ayınızı sadece soru çözmeye ayıracak çalışma planları yapın. Konuları çalışırken kaç net üzerinden ders çalışacaksanız ona göre planlayın. Örneğin matematikten 30’da 24 net planlıyorsunuz ve bir soru çıkan ama sizi çok zorlayan bir konu var o konuyu çıkarın plandan sizin hedefiniz 29’da 24 net olsun. Sizi uğraştıracak ve zor yada çok iyi bildiğiniz konuları çıkardıktan sonra elinizde mutlaka çalışmanız gereken konular ve hedeflediğiniz net kalacak planınız ona göre yapın.

Soru çözümü önemli günde az yada çok bir limitiniz olsun ekim ayında çalışmaya başlayan biri için önünde temmuzdaki bir sınava 9 ay oluyor yani 270 gün günde 10 soru çözerseniz 2700 ,günde 50 soru çözerseniz 13500 ,günde 100 soru çözerseniz 27000 soru yapar. Buda ortalama bir sınavdaki her bir soru yada benzeri ile 2000 defa karşılaştınız demektir. Evet günde sadece 100 soru çözerek elinizde muazzam bir soru hazinesi olur. Mutlaka ama mutlaka her gün soru çözmelisiniz. Hedefleriniz günlük, haftalık ve aylık soru sayıları belirleyin. Damlaya damlaya göl oluyor bunu göreceksiniz. ortalama 30.000 soru çözen birinin herhangi bir sınavda %80 başarının altına düşmesi imkansız. 


Sabırlı ve düzenli çalıştığınız sürece bu başarıyı elde etmeniz mümkün. Yazının başında dediğimiz gibi kendi çalışma ve öğrenme stilinizi bulduktan sonra gerisi sabırlı ve planlı çalışma azminize kalıyor. 


Konulara nasıl çalışacağınıza gelince önünüze son on yılın o konuda çıkmış tüm soruları alacaksınız sınav önemli değil ve tek tek inceleyeceksiniz bu sizi hem soru mantığını çözmeye götürecek hem de gelecek sınavda çıkabilecek soruları tahmin etmenizi kolaylaştıracaktır. En iyi öğretmeniniz kendinizsiniz konuların özetini  birine anlatır gibi ses yada video kaydı alarak özetler çıkarın. Genel tekrarlarda kendinizin sesinden dinlersiniz.  Konu videoları yerine soru çözüm videoları izleyin bu sayede farklı soru çözme mantıklarını göreceksiniz. Başka insanlarca geliştirilmiş bir çok kısa  yol ve farklı çözüm metotlarını görmüş olacaksınız. Önemli olan konu değil soru bunu unutmayın sizin konunun tamamını bilmenize gerek yok sadece çıkabilecek soruları bilmeniz yeterli.


Bol bol deneme çözün. İyi bir sınav sonucu için en az 50 deneme sınavı çözmelisiniz yılda. Deneme sınavlarınızı hedeflediğiniz soru adetine sonradan ekleyin deneme çözme planlarınız ayrı olsun. Her 5 denemede bir durum değerlendirmesi yapın. Eksiklerinize anında müdahale edin. Başlarken ilk aylarda haftada bir deneme yeter son aylarda haftada 2-3  deneme çözün son bir ay  her gün deneme çözün. Bu size inanılmaz bir sınav deneyimi katacaktır.