Üniversite sınavına 15 gün kaldı. Lise son sınıf öğrencileri ve tekrar hazırlanan öğrenciler oldukça gerginler. Bu stres süreç ilerledikçe kaygı şeklinde ortaya çıkar. Sınav kaygısının oluşmasının ana nedenine baktığımızda, sınava girecek kişinin bu sürece ve sonuca büyük anlamlar yüklemesidir. Bir öğrenci sınavda başarısız olduğunda hayatında çok büyük olumsuzluklar olacağını düşünür. Sınavda başarısız olursa öz benliği zedelendiği için kendini değersiz hisseder ve hayatının tüm alanlarında başarısızmış veya başarısız olacakmış gibi bir kaygı içerisinde olur. Sınava girecek kişinin stresini azaltması ve sınav kaygısı içerisine girmemesi için birkaç önerimiz var.
1-BU SINAV HER ŞEYİN BAŞLANGICI VEYA HER ŞEYİN SONU DEĞİL
Eğer bu sınavdan istediğin notu alamazsan tekrar hazırlanabilirsin. Hem belki tam öğrenemediğin ve acelece geçtiğin konuları daha iyi öğrenerek, o konudan gelecek her soruyu çözebilirsin. Ama bu tavsiyeyi sakın olumsuz bir düşünce ile harmanlama. Uzun ve zorlayıcı bir süreci geride bıraktın. Bunu yapabilmen ve psikolojik olarak dirayetli davranman bile çok büyük bir başarı.
2-KENDİNE HAKSIZLIK ETME
Yetiştiremediğin konular ve yapamadığın sorular olabilir. Zaman kontrolünü yapamadığın için kendine kızma, sınava girdiğinde zamanı nasıl yöneteceğin hakkında kendini teste tabi tut. Bu süreç içerisinde oldukça fazla testlere girsen de bu seferki iyi ki yapmışım dediğin bir test olacak. Zaman kontrolü hayatın her anında programlı biri olabilmen ve planlarına sadık kalman açısından önemlidir.
3- OLUMSUZ İNSANLARDAN BU DÖNEMDE UZAK DURMAYA ÇALIŞ
Stresli olunan zamanlarda duygusal olarak kendimizi güçsüz hissedebiliriz. Bu durumda gergin, sinirli ya da duygusal olman çok doğal. Önemli olan stresin sende yarattığı sonuçların üzerinde uzun süre iz bırakmamasını sağlamak. Bunu yapmak için seni daha da geren, kaygılandıran insanlardan uzak durman yararlı olacaktır. Bu kişileri hayatından tamamen çıkartman zor olabilir ama bu dönemde arana mesafe koyman kolay olacak en önemlisi etkili olacak olmasıdır.