Türkiye’de Özel Kreşler Hangi Kuruma Bağlı Olarak Faaliyetlerini Sürdürmektedir?

Ülkemizde Özel Kreş ve Gündüz Bakımevleri, Çocuk Kulüpleri; Türkiye Cumhuriyeti Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı altında hizmet vermektedirler. Bu kurumlarda eğitim alan çocuklar 0 ile 24 aylık olup; 24 aylıktan büyük çocuklar için gündüz bakımevleri hizmet vermektedir.

Türkiye’de Özel Kreş ve Gündüz Bakımevleri, Çocuk Kulüplerinin Denetim Mekanizması Nasıl İşlemektedir?

Bu kurumların denetimi yine Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından yapılmaktadır. En çok sorulan soruların başında ise; Kreş veya gündüz bakımevi açmak için nereye başvuru yapılacağıdır. Kurum açmak için Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü başvuruları almakta, değerlendirmekte ve gereğini yapmakla mükelleftir. Özel Kreş, bakımevi ve çocuk kulüplerinin denetimi yine aynı bakanlık tarafından yerine getirilmektedir.

Bakanlığın yaptığı denetimlerde, yasaya aykırı ve izinsiz çalıştığı tespit edilen kreşlerin kapatılması hakkında karar alma mekanizması yine kurumun kendisindedir. Bakanlığın izniyle açılan özel kreş, bakımevi ve çocuk kulüpleri, bakanlığa bağlı il müdürlüklerince ilgili mevzuata göre yılda en az iki defa denetime tabii tutulur. Bakanlık görevlilerinin, rutin denetimlerin yanı sıra ihbar ve şikayet üzerine de kreşlere denetim yapma yetkisi mevcuttur.

Türkiye’de Özel Kreş ve Gündüz Bakımevi, Çocuk Kulüplerini Seçerken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Çocukları özel kreşe giden ya da çocuklarını özel kreşe göndermeyi düşünen ailelerin hassasiyet göstermesi gereken konuların başında, “Ebeveynlerin çocuklarını emanet edeceği özel kreş, anaokulu ve çocuk kulüplerinin resmi kurumlarca takibinin yapılıp yapılmadığı, denetime tabi tutulup tutulmadığının iyi araştırılması hususudur.”

Eğitim öncelikle ailede başlar. Kurumlar ise mevcut temelin üstüne yapı inşa ederler. Her ne kadar kreşe başlama yaşının 2 yaş üstü olduğu değerlendirilse de Ülkemizde durumlar bu şekilde yürütülememektedir. Anne ve babanın çalışması, çocuğa bakacak kimsenin olmaması ve bunun gibi nedenler kreşin önemini arttırmaktadır. Bu nedenler beraberinde kaygıyı getirmektedir. Anne, babaların ve hatta büyükanne ile büyükbabaların çocuğunu, torununu emanet ettiği kuruma karşı şüpheci ve tedirgin bir yaklaşım sergilemesine neden olacaktır. Şüphenin ilk ve en önemli sorusu ise; çocuğumu emanet ettiğim kişi işini ne kadar iyi yapıyor? Çocukları seviyor mu? olacaktır. İşte Milli Eğitim Bakanlığı’nın devreye girmesi gerektiği düşünülen nokta burası olacaktır. Öğretmenlerin yeterliliği ne kadar? Öğretmenler yaptığı işten mutlu mu? Bu soruların cevaplanması için bu kuruma ihtiyaç duyulmaktadır.

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı kreşlerin bağlı olduğu kurum olarak fiziki yapısı ile mükemmel olarak ilgilenir, denetimini yapar. Fakat öğretmenlerin denetlenmesi noktasında akıllarda soru işareti kalmaktadır. Bu sorunun çıkma sebebi de bundan kaynaklanmaktadır. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın kreş ihtiyacını en aza indirmesi, kaygıları azaltması noktasında yine kadınların doğum sonrasında çalışma izin ve haklarında düzenleme yapmasından geçecektir. Kısaca Özel Kreşler hangi kuruma bağlı ise kadının doğum yaptıktan sonra aldığı hak ve izinler aynı kurumun denetimine, iznine tabiidir.