Disleksi dünya üzerinde çok sayıda insanda görülen bir durumdur. Fakat insanların önemli bir kısmı disleksiden bihaber olmakta ve bu durumun belirtilerini tam olarak bilmemektedir. Bu da disleksik bireylerin birçok sıkıntı yaşamasına neden olmaktadır. Disleksik bireylerin gelişimine katkıda bulunmak ve daha rahat bir yaşam sürmelerine yardımcı olmak adına toplumun disleksi konusunda bilinçlendirilmesi gerekmektedir.
Tanım Olarak Disleksi
Disleksi, bireyin zekâ düzeyinde anormal olarak nitelendirilebilecek herhangi bir durum gözlenmemesine karşın yazma, okuma ve dil ile ilgili konularda sıkıntı yaşaması durumudur. Disleksinin farklı türleri bulunmakla birlikte her bir türün bireyde oluşturduğu semptomlar da farklılık göstermektedir.
Disleksi Belirtileri Nelerdir?
Disleksinin birçok belirtisi bulunmaktadır. Fakat bu belirtiler her çocukta aynı düzeyde olmayabilir. Ayrıca yazma, okuma ve dil ile ilgili konularda sıkıntı yaşayan her birey de dileksik değildir. Çocuğun gelişimi sırasında ortaya çıkabilecek belirtileri görebilmek adına hem ailenin hem de öğretmenlerin dikkatli davranması ve bilinçli olması gerekmektedir. Belirtilerle ilgili herhangi bir şüphe duyulması durumunda mutlaka bir uzmanla iletişime geçilmelidir. Disleksik bir bireyde gözlenebilecek belirtiler:
· Konuşmaya başlamada gecikme,
· Okuma açısından yaşıtlarının gerisinde kalma ve okumaktan çekinme,
· Benzer durumlar arasındaki farkları algılamakta güçlük çekme,
· Okuma sırasında sözcükleri veya harfleri birbirine karıştırma (Örnek: b ve d harflerini ya da E harfi ile 3 sayısını birbirine karıştırma),
· Duyduğu şeyleri algılamada güçlük çekme,
· Okul ödevlerini yaşıtlarından daha uzun sürede tamamlama,
· Kendisine yöneltilen sorulara gereken cevabı üretmede sıkıntı yaşama,
· Sıralı halde bulunması gereken şeylerin sırasını hafızada tutamama,
· Ezber yapma ve matematik problemlerini çözmede güçlük çekme şeklindedir.
Disleksik Bireylere Yaklaşım
Disleksik bireylere yaklaşım konusunda dikkat edilmesi gereken en temel hususlar ilgi ve sabır olarak bilinmektedir. Ayrıca yaşıtları gibi yapamadığı ya da yaşıtlarından daha geç yaptığı şeyler için bireyi hor görmek ya da bireyle alay etmek gibi davranışlarda bulunulmamalıdır. Aksi takdirde birey hem gerekli gelişimi gösteremeyecek hem de birtakım psikolojik sıkıntılar yaşayacaktır. Disleksik bireylerin bu gibi olumsuz durumları yaşamaması toplumun eğitilmesinden geçmektedir. Aamir Khan’ın Taare Zameen Par (Yerdeki Yıldızlar / Her Çocuk Özeldir) filmi disleksik bir bireye yaklaşımın nasıl olması gerektiğini gözler önüne seren en güzel örnektir.
Okul Başarısı Açısından Disleksi
Öğrenme güçlüğü olarak nitelendirilen disleksi çocukta okuma, yazma ve dil ile ilgili sıkıntıların yanında hafıza ve dikkat ile ilgili sıkıntılar oluşmasına da sebep olmaktadır. Bu durum çocuğun okul başarısını olumsuz yönde etkilemektedir. Ancak disleksik çocuklara özel eğitim veren kurumlarda eğitim alan çocuklar başarılı olabilmektedir. Birey kaç yaşında olursa olsun doğru bir eğitimle gelişim ve başarıda ilerleme kaydetmek mümkündür. Ancak her şeyde olduğu gibi dislekside de teşhisin erken yaşta konulabilmesi avantaj olarak görülmektedir. Çünkü teşhisin erken konulması birey için gereken eğitime erken yaşta başlayabilme imkânı sunmaktadır.