Sevgili öğrenciler, sayın veliler, çocuklarımız uzun süredir bir maratonun içindeler. Hepimizin bildiği fakat bunu değiştiremediği sınavlar.. Ne yazık ki ülkemizde bir sınav gerçeği var, eskilerin deyimi ile bu tornadan geçmeyen yok gibidir. Hemen herkesin bir sınav anısı vardır. LGS( liselere öğrenci seçme sınavı) öğrencileri geleceğini belirleyen en önemli en kritik sınavlardan biri. Gelecekte İyi bir üniversiteye gitmek isteyen her öğrenci iyi bir lise eğitimi almak zorundadır. Başarıya giden yol ise iyi bir lise eğitiminden geçiyor. LGS'nin önemini bu durum oldukça önemli kılıyor. LGS öğrencilerin hayatlarında bir defa girebildiği bir sınavdır. Bu durum aileleri ve öğrencileri daha fazla heyecanı sokmaktadır. Bu nedenle hem öğrenciler hem de aileler için iyi eğitim veren, lisenin önemi oldukça büyüktür. Başarıya giden yol ise bilinçli çalışmaktan geçiyor. Milyonlarca öğrencinin girdiği LGS de başarılı olmak ve istediğin bir liseye girmek için planlı ve programlı bir ders çalışma programından geçiyor.
LGS'de Soru Dağılımı
LGS'de soru dağılımına bir göz atalım. Liselere geçiş sınavı, LGS'de toplam 90 sorudan oluşur. Sınav iki aşamalı sözel ve sayısal bölüm. İlk etap sözel bölüm, ikinci etap ise sayısal bölümden oluşuyor. Soru dağılımı derslere göre; Türkçe 20 soru, matematik 20 soru, fen bilgisi 20 soru, din kültürü 10 soru, inkılâp tarihi ve Atatürkçülük 10 soru, yabancı dil 10 soru olarak toplam 90 soru şekilindedir. LGS 1. Oturumunda 50 (sözel bölüm) soru verilerek toplam 75 dakika süre veriliyor. Lgs'nin 2. Oturum ise sayısal bölüm olarak 40 soru verilerek ve toplam süre 80 dakika olacaktır. Sözel bölümde Türkçe, Tc Inkilap Tarih, Din Kültürü ve İngilizce Sayısal bölümde ise Matematik ve Fen Bilimleri olacaktır. Sözel bölümde Türkçe ayrıcı ders olacaktır. Türkçe dersinde her doğru cevap için 4 puan verilecektir. Sayısal bölümde ise Matematik ve Fen sorularının doğruları için eşit 4 puan veriliyor. Fakat sayısal bölümde Matematik zor sorulduğu için ayrıcı ders oluyor. Özetle Matematik,Fen, Türkçeden iyi net yapanlar LGS'de daha başarılı oluyor. Diğer derslerin doğru cevap için ise 1 puandır.
LGS'ye Nasıl Hazırlanmalıyım?
LGS süreci sancılı bir süreçtir. Sınava verilen önem arttıkça dahada işin içinden çıkılmaz hal alıyor. Haliyle bu zaman zarfında sınava hazırlanan öğrenciler baskı altında kaygılı ve stresli olabiliyorlar. Bu sınav sürecinde hem veliler, hemde öğrenciler soguk kalınlığı korumalı, sakinliği elden bırakmamalıdır. Stresin ilacı planlı çalışmaktan geçiyor. Çalıştıkça stres kaygı yerini kendine güven alacaktır. Sınavda başarılı olmak için planlı çalışmalısın.
LGS' de Başarı
LGS’ye hazırlanırken sizlerin çok işinize yarayacak bazı önemli altın niteliğinde ipuçlarımız vereceğim. Kalem kağıt almayı unutmayın. Haydi bu özel bilgilere beraber göz atalım.
LGS hazırlık için sosyal yaşamınızdan birazcık fedakarlık etmenizi Bekliyor
"Hiçbir başarıya çiçekli yoldan gidilmez" der, Cicero Başarılı yolunda çekilen zahmetler sizin için kutsaldır. Sevgili arkadaşlar öncelikle kafamızda bir karar vermemiz gerekecek, gerçekten sınava hazırlanacak mıyız? Eğer bu aşamayı geçtiysek, şimdi sonuç verecek kararlar almaya geldi. Bize oldukça çok zaman kaybettiren sosyal medya ve interneti biraz azaltmanız gerekiyor. Sosyal medyayı bilinçli ve gerekli bir şekilde kullanmak zamanınızın çoğu kısmını sosyal medyaya değil de de sınava yönelik çalışmalar yapmak sizin için başarı yolunda önemli bir adamdır. Ders çalışırken bütün yoğunluğunuzu ve dikkatinizi derslere vermek zorundasınız. Ders dışındaki faaliyetleri kafanızdan çıkarmalısınız. Eğer sosyal medya hesaplarınızı kontrol etmek düşünceleri, kafanızı yoruyorsa hesaplarınızı bir süreliğine askıya alın. Bir süre sonra bu duruma alıştığınızı göreceksiniz.
Çalışma Odanız Olsun
Kendinize ait özel bir çalışma odanız olmalı. Ders çalışma esnasında konsantre olmanız da çok etkili olacaktır. Kalabalık ortamda veya aile ortamında ders çalışmak sizin dikkatinizi dağıtacak ve ders çalışmanıza mani olacaktır. Ders çalışma odanızda veya özel alanınızda sessiz bir şekilde derse odaklanarak ders çalışmanın zevkine ve ders çalışma ortamının ne kadar etkili olduğuna LGS'ye hazırlıkta sürecinde şahit olduğunuzu göreceksiniz.
Özelliklerinizi Bilin Kendinizi İyi Tanıyın
LGS hazırlığına başlamadan önce dönemde ilk yapmanız gereken kendinizi iyi tanımak olacaktır. Eksiklerinizi gediklerinizi sizden iyi kimse bilemez. Eksiklerinizi tam olarak tespit ederseniz, planlamayı da ona göre yaparsınız. Bu durumda uzman kişilerden yardım alabilirsiniz. Okullar bu konuda size seve seve yardımcı olacaktır. Rehber öğretmen veya branş öğretmenleri gereken konular hakkında size yeterince bilgi verecektir. Seviyenizi bilmek ve buna göre hedefler koymak, başarınızda büyük rol oynayacaktır. Sınav çalışmaya başlamadan önce seviye tespit sınavları ile yaparak durumunuzu yakından görebilir. Eksiklerinizi daha iyi analiz edebilirsiniz. Eksiklerinizi bilmek size büyük bir avantaj sağlayacaktır. Eksiklerinize uygun çalışma programı yapmak zaman kaybının önüne geçecektir.
Etkili Bir Program Sizi Başarıya Ulaştıracaktır
Öncelikle öğrenci arkadaşlarım, ders çalışma programı bu işin anahtarı, hatta en önemli noktasıdır. Planlı çalışma yaparak gününüzün daha verimli bir şekilde değerlendirebilir ve kalan zamanda da kendiniz ve ailenize vakit ayırabilirsiniz. Günlük haftalık ve aylık olarak plan yapmak hem konuların zamanında yetişmesinde hem de sosyal hayatınızın devam etmesinde de çok önemlidir. Ders programında mutlaka soru çetelesi yani çözdüğünüz soruları yazın. Çözülen soruları yazmak sizin ne kadar çalıştığınızı kaç soru çözdüğünüzü şeffaf bir şekilde gösterir. Eksik kaldığınız veya az soru çözdüğünüz derslerde yönelirsiniz. Günlük ortalama belli sayıda soru çözemelizsiniz. Soru sayısı öğrenciden öğrenciye değişir. Başlarda daha fazla konu çalıştırmalı. Konular öğrenildikçe soru sayıları yükseltilmelidir. Soru çözmek konuyu pekiştirmeyi sağlar ve konudaki eksikleri görmek açısından önemlidir. Belli aralıklarda programı gözden geçirin,eksik noktaları yeniden düzenleyin, düzenli güncellemeler ile işlevsel bir program hazırlayın. Bu konuda mutlaka uzman öğretmenlerinizden yardım alın.
Geçmiş Yılların Özellikle Son Üç Yılın Soruları Size Işık Tutacaktır
Daha Önceki yıllarda çıkmış sınav sorularını çözmelisiniz. Önceki yılların sınav soruları çözmek adaylara sınavın bir provası gibi gelecek. Sanki gerçek bir sınavdaymış hissi verecektir. Sınav soruları hakkında fikir sahibi olursunuz. Unutmadan geçmiş yılların soruları size kolay gelebilir. Çünkü her yıl piyasada bulunan soru bankaları benzer sorular üretmektedir.Bundan dolayı bu sorular size daha kolay ve daha tanıdık gelecektir. Bu sizi yanıltmasın.
Deneme Sınavları LGS'nin Olmazsa Olmazıdır
LGS’ye başlangıçta deneme sınavları seviye tespit sınavları ile başlar. Çalışmanın başlarında aylık olması yeterli olabilir. İlk denemelerin sarmal deneme olmasına dikkat edin. Sarmal denemede konu sınırlaması olan denemelerdir. Bu tarz denemeler daha mantıklı olacaktır. Zaman geçtikçe (sınav yakın zamanlarda) her hafta bir deneme sınavı çözebilirsiniz. Deneme sınavları sizi liselere geçiş sınavına daha iyi motive edecektir. Yanlışlar iyi analiz edilmeli, konu eksikleri tespit edilerek o konular üzerine yoğunlaşılmalı. Deneme sınavları gerçek sınav ortamına benzetilmeli. Süre tutulmalı ve sınav ile aynı saatte başlanmalı.
Kitap Okumaya Özen Gösterin
Her şeyden önce kitap okumak bir yaşam tarzı olmalıdır. Her kitap ayrı bir dünya ve hayat tecrübesidir. Kitaplar düşünce dünyamıza çok şey katacaktır. Sevgili öğrenciler hergün 30 dakika veya 45 dakika aralığında kitap okumalısınız. Fakat kitap okuma yaparken öğrencilerime hep dediğim şeyi sizlere de belirteyim. Lütfen seviyenize uygun kitaplar okuyun. Kitaplar edebi nitelik taşıyorsa okunmalı. Yoksa yarardan çok zarar verebilir. Bu konuda Türkçe öğretmenlerimizden lütfen yardım alın. Lgs birçok ezberi değiştirdi. Hem soruların niteliğini, hemde niceliğini değiştirdi. Sorular baya uzun artık. Yeni sınav sistemi okuduğunuzu anlamayı ölçmektedir. Ayrıca kitap okuyarak Türkçedeki paragraf sorularını, okuma ve anlamaya dayalı sorularda hızınız ve doğru sayınız oldukça artacaktır..
Not Tutmak
LGS'ye hazırlıkta dikkat edilmesi gereken önemli noktalardan bir diğeri ise düzenli not almaktır. Çalışırken özet çıkarın. Okuduğunuz yerleri, önemli gördüğünüz bilgilerin altını renkli kalemle çizin. Not tutmak ve önemli yerlerin altını çizmek bilginin kalıcılığını sağlar. Not tutmak hatırlayamadığınız noktalarda en büyük yardımcınız olacaktır. Tuttuğunuz notları sık sık tekrarlar yaparak bilgiyi kalıcı hale getirmiş olursunuz. Altını çizdiğiniz yerleri ara ara veya yatmadan önce gözden geçirin. Konuları iyice pekiştirin ki sınavda zorlamayın.
Tüm Sınavlarda Olduğu Gibi LGS'de Öğrenmek Esastır
Çalışırken ezberleme yapmayın esas olan ezber değil öğrenmektir. Ezber de bir öğrenme yöntemidir. Fakat kalıcılığı çok azdır. Ezber bilgileri, beyninize kodlamak yerine bir süre sonra bilgilerin ve kavramların kaybolup gitmesine neden olacaktır. Sevgili gençler lütfen ezber yapmayın. Anlamlı, gerçek hayatla bağdaştırarak tekrar yoluyla konuları öğrenin ve pekiştirin. LGS'de ezbere yer yok gençler.
Haftanın Bir Günü Dinlenmeyi Unutmayın!
Sınava çalışırken ara vermeyi unutmayın. Kısa molalar çalışma azminizi artırır. Kendine vakit ayırmak sizi yeniler. Dinlenme günlerinde kalabalık ortamdan uzak durun. Bölge oksijenli yerleri tercih edin. Sinemaya, tiyatroya arada gitmek, sosyal faaliyetlerde bulunmak; kısaca hayatla bağlarını koparmamak sınav atmosferinde biraz uzaklaşmak rahatlatacaktır. Haftanın bir gününü kendinize ve ailenize ayırın. Sürekli ders çalışılmaz. Ara vermeksizin çalışmak bedenen ve zihinsel olarak çok yoracaktır. Sınav her şey değildir. Hayattan geri kalmayın.
Beslenme ve Uyku Düzeni
Sınav hazırlık sürecinde öğrenciler genel olarak beslenmelerini aksatabiliyorlar. Bu dönem gelişim için kritik bir dönemdir. Bu aşamada olan öğrencilerin düzenli ve dengeli iyi bir şekilde beslenmesi, yeteri kadar uyuması gerekiyor. Beslenme noktasında gerekli vitaminlerin alınması için gerekli öğünler aile tarafından hazırlanmalı. Gerekirse beslenme çantası yanına koyulmalı. Öğrenciler öğünleri atlayabiliyor veya kötü bir beslenme alışkanlığı edinebiliyorlar. Öğrencilerin sınav aşamasında besin ihtiyacının düzenli bir şekilde kaliteli bir şekilde karşılanmalı. Yine sınav süresince uyku düzenine dikkat edilmeli. Uykusunu alamayan düzensiz uyuyan çocuklar çeşitli sorunlar ile karşılaşıyor. Geç saatlere kadar ders çalışan veya geç yatan öğrencilerde gözle görülür bir şekilde dikkat bozukluğu sorunu yaşanıyor. Bu durum giderek başarı düşüklüğü kadar gidebiliyor. Uykusuzluk ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir. Her gün yeterli derecede uyumalı ve verimli uyku saatlerine uyulmalıdır.