Esra Zerbeliz Avgören, Küçük Kitap Kurtları Yetiştirme Rehberi kitabında çocuklara okuma alışkanlığı kazandırmanın yollarını anlatıyor.
Kitap yatmadan önce okunduğu zaman, uykuya hazırlık sinyalleri beynimize gönderilir. Beyin böyle programlandığında saat fark etmeksizin okunan kitap uykuyu getirmektedir. Kitap okumanın zamanı ve özel kitap okunacak yeri olmaz. Her an her yerde kitap okunabilir, herhangi bir özel zamanı yoktur. Ve kitap bir öğretmen değildir. '' Bazen arkadaş, bazen de baş belası olabilir. 200 yıl öncesinin kalıpları ile bugünün çocuklarını zorlamamak lazım. Bu kalıp içerisinde çocuklar kitapları sadece kendilerine öğretmenlik yapan materyaller olarak görecektir. Kitaplar sürekli öğrenmek için okunmaz. Eğlenmek, araştırmak, sosyalleşmek… gibi birçok sebepten dolayı okunabilir. Hatta kitapları boyayabilir, makasla kesip resimlerinden tablolar yapabilir, bölümleri ayırıp sıralamasını değiştirebilir. Kısacası çocuklar yaratıcılıklarını geliştiren her şekilde kitapları kullanılmalıdır.
Kitabı öğretmen kılığına sokarsak okuma alışkanlığının oluşmasını sağlayan diğer etkenleri öldürmüş oluruz.''
Çocukların sorduğu her soruya cevap vermeyin, bırakın o kendisi araştırsın. Kitaplardan veya internetten merak ettiği şeyi arayıp, okuyup öğrensin. Çocuğunuz okumayı henüz öğrenmediyse, araştırmayı onun yerine siz yapıp, okuyabilirsiniz.
''Onlar için sık sık okunaklı notlar hazırlayın. Çantalarına, yastıklarının altına ve benzeri yerlere bırakın. İlk okudukları kelimeler sizden gelsin. Okuma-yazmanın iletişim yolu olduğunu öğrenmenin yanında değerini artırır. Müjdeli haberleri okuyarak alsınlar, okuma yetileriyle orantılı olarak yazı dilinizin ağırlaştığı metinler yazın. Hatta üşenmeyip postaneden mektuplar, kartpostallar gönderin. Yaşları ne olursa olsun çocuklarınızla konuşurken kullandığınız dili küçültmeyin. Bir yetişkin bireyle konuşur gibi yazın. Bu davranış, yeni kelimeler duymaya ve okumaya hazırlık olur ve okuma alışkanlığında bilmediği kelimelerin yolunu kesmesini engeller. Çocuklarınıza sorular sorup fikir alın ama en önemlisi onları dinlediğinizi hissettirin.''
Çocuklar kitap seçiminde özgür olmalıdır. Eğer seçtiği kitaplarda bir sorun görüyorsanız, kitaba değil bu seçimin altında yatan nedene eğilmelisiniz.