İSTANBUL BİLGİ ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ DEKANI PROF. DR.    NİLGÜN SARP’TAN ANNE BABALARA ÖNERİLER

  

Milli eğitim bakanlığı okulların kapanış tarihini 22 Ocak 2021 olarak açıkladı. Tatil üç hafta sürecek. Uzmanlara göre çocuklara bu yıl tatil ödevi verilmemeli. Korona virüs salgını nedeniyle yüz yüze eğitime ara verildi. Ve online eğitimler başladı. Ancak çocuklar sosyal alanlardan tamamen uzaklaşmış oldular. Çocuklar pandemi nedeniyle evden dışarı çıkmadan zamanlarının büyük çoğunluğunda online derslere katıldılar.

Prof. Dr. Nilgün Sarp, çocukların tatilde ödev yapmak yerine başka aktivitelerde bulunabileceklerini önerdi. “Böylesine yoğun, stresli ve kısıtlamalarla dolu bir dönemin ardından çocukların ağır bir ödev temposu olmaksızın keyifli bir tatil geçirmesi hedeflenmelidir. Gönlümüzden geçen aşılama sürecinin başarıyla sonuçlanması ve normal hayatımıza bir an önce dönmemiz. Yine de önlemlerin devam edeceği düşüncesi ile ailelere bazı tavsiyelerde bulunabiliriz” dedi. 

Sarp’a göre, aileler çocuklarıyla sağlam bağlar kurmalı ve bu bağları geliştirecek aktivitelerde bulunmalılar. “Çocuğa şefkatle yaklaşmak, onun nasıl hissettiğini tanımlamasına izin vermek ‘bu süreç sana kendini üzgün hissettiriyor, biliyorum, zorlu bir süreç ancak seni anlıyorum, yanındayım’ şeklinde yaklaşmak çocuğun kendini değerli hissetmesi, güven duygusunun pekişmesini sağlayacaktır. Çocuğu aktif bir şekilde dinlemek, anlamak, göz teması kurmak çocuklarla sağlıklı bağ kurma konusunda anne babalara fayda sağlar. Kaliteli vakit geçirilmesi ve etkili iletişim kurulması çocuğun pandemi sürecindeki duygu durumlarını anlamlandırmasına yardımcı olacaktır. ”

Evde çocukların da dahil olduğu iş bölümü, onların sorumluluk duygusunu geliştirmesine yardımcı olacaktır.

Yaratıcı Aktivitelere Vakit Ayırın

Prof. Dr. Nilgün Sarp,Çocuğun ilgi alanında örneğin resim varsa birlikte resim çizilebilir, müzik varsa birlikte dans edilebilir. Evdeki atık malzemeler kullanılarak çocukla beraber sanat atölyesi yapılabilir. Her yaş çocuğu oyundan ve dramadan hoşlanır. Çocuğun hayal gücüne yönelik olarak bazı kitaplar beraber okunabilir ve eğlenceli bir yolla kitaplardaki olaylar canlandırılabilir. Anne ve baba eskiden oynadıkları oyunlar hakkında konuşabilir ve o oyunları günümüze nasıl uyarlayabiliriz diye düşünüp yeniden beraber oynanabilir. Bu durum yaratıcılık açısından önemlidir. Beraber zaman zaman yakın çevreye doğa gezileri yapılabilir, eğer bu mümkün olamazsa dışarıda yürüyüş, egzersiz yapılabilir. Çocuğun mutlaka hareket etmesi, fiziksel gelişimini destekleyecek aktiviteleri ihmal etmemesi ve enerji sarf etmesi gerekir. Sosyal medyadan faydalanarak çocuklar için spor videoları izlenip birlikte de yapılabilir. Birlikte aile filmleri, çocuk temalı filmler izlenebilir ve üzerine tartışılabilir. Çocuğun yakın bir arkadaşı ile zaman zaman pandemi kurallarına uygun bir biçimde görüşmesine (bilgisayardan , telefondan, imkan sağlanabilirse yüz yüze) izin verilebilir. Bu akran iletişimi açısından önemlidir şeklinde konuştu.