Ana sınıfı çocuklar için okula alışma, arkadaşlarıyla kaynaşma, temel becerileri kazanma adına önemli bir basamaktır. Durum böyle olunca da aileler daha dikkatli olmalıdır. Uygun bir ana sınıfında neler olmalı nelere dikkat edilmeli bunlar öğrenilmeli.

 

Ana Sınıfı Fiziki Yapısı Nasıl Olmalı?

Öncelikle binanın bulunduğu bölge tehlikesiz veya önlem alınmış yerlerde olmalı. Mümkünse tek katlı değilse merdiven ve boşluklar için önlem alınmalı parmaklıklar olmalı. Basamaklar da öğrenciler için uygun olmalı. Mümkünse gürültüden uzakta olmalı. İlk yardım odası bulunmalı. Çeşitli etkinliklerin yapılabileceği alanlar ve sınıflar olmalı. Çeşitli aletlerin bulunduğu büyük bir bahçesi olmalı. Sınıflar temiz olmalı. Kullanılan aletler, mobilyalar çocukların zarar görmesinden muhafaza edilmeli. Çok ufak malzemeler yutma riskini karşı ortamda bulunmamalı. Çocukların ürettikleri şeyleri sergileyebilecekleri alanlar olmalı. Duvarlar çocukların hem ilgisini arttıracak hem de eğitecek şeylerle doldurulmalı. Ayrıca çocukların isimlerinin mevcut olduğu kişisel dolapları olmalı. Zemin yapısı çocukların düşmelerine karşın yumuşak yapıda olmalı.


Ana Sınıfında Eğitim Nasıl Olmalı?

Çocuğun aktif katılımı sağlanmalı. Aile ile işbirliği içinde olmalı. Çocukların ihtiyaçlarına cevap verebilmeli. Çağdaş eğitim anlayışına uygun olmalı. Her eğitimciye uygun sayıda çocuk verilmeli. Sınıflar çok kalabalık olmamalı. Çocukların yeteneklerini destekleyici programlar uygulanmalı. Oyunlar ve eğlendirici etkinlikler aynı zamanda eğitici de olmalı. Çocuklara özerklik hissi kazandıracak etkinliklere yer verilmeli. Onlara sevgi, saygı, hoşgörü, yardımlaşma ve sorumluluk kavramlarını kazandırıcı eğitim uygulanmalı. Çocuklar duygu ve düşüncelerini özgürce ifade edebilmeli. Araştırma ve üretmeye yönelik çocuklar teşvik edilmeli. Grupla çalışmaya özen göstermeli çocuk işbirliğinin önemini anlamalı. Okulda her türlü güvenlik önlemleri alınmalı. Çocuklarda oluşabilecek her türlü soruna karşı önleyici çalışmalar bulunmalı. Tüm çalışmalar ve program hoşgörü ve saygı temelli olmalı. Eğitici programlara ekstra olarak satranç, yüzme gibi eğlenceli etkinlikler de olmalı.


Ana Sınıfı Öğretmeni Nasıl Olmalı?

Öncelikle görevliler hoşgörülü ve sabırlı olmalı. Aynı zamanda dikkatli olmalı. İyi bir gözlemci olmalı. Çocuk ruh sağlığı ve çocuk gelişimi hakkında yeterli bilgiye sahip olmakla birlikte alanında uzmanlaşmalı. Pratik zekaya sahip olarak beklenmedik durumlarda ne yapacağını bilmeli. Kendine ve bilgisine güvenmeli çocuklara rol model olmalı. Bireysel farklılıklara özen göstermeli ve her çocuğu bir birey olarak görmeli ve o şekilde davranmalı. Velilerle işbirliği içinde olmalı. Aralıklı zamanlarda veli bilgilendirilmeli gerektiğinde ev ziyaretleri yapmalı. Çocukları mutlu edebilmeli dikkatlerini çekebilmeli. İletişim becerisi yüksek olmalı. Tüm çocuklara karşı aynı davranmalı ve ayrım yapmamalı. Çocuğu dinlemeyi bilmeli ki çocuk da kendisine değer verildiğini hissetmeli.

 

Çağdaş eğitimin gereklerini yerine getirebilen dil, renk, cins, ırk ayrımı yapmayan karaktere sahip olmalı. Çocukların yeteneklerini fark edebilmeli ve çocukları bu yönde desteklemeli. Problem çözme becerisi yüksek olmalı. Çocukları ve onlarla ilgilenmeyi sevmeli. Çocukların zihinsel, duygusal ve bedensel olarak geliştirici uygulamalar bilmeli. Sınıf yönetiminde başarılı olmalı ve sınıfta huzurlu bir ortam sağlayabilmeli. Çocuklar öğretmenlerini sevmesinin yanında saygı da duymalı.