Çocukları için doğru okulu seçmek, bir ebeveyn için oldukça önemli bir karar. Neticede her ebeveyn çocuğunun iyi bir eğitim deneyimi yaşamasını, mutlu olmasını, hayata bakış açısını ve hayat felsefesini olumlu ölçüde geliştirmesini ve bir yetişkin olarak en iyi fırsatlardan yararlanmasını isteyecektir. Bu da aslında sizin pazarlama faaliyetlerinizi ne şekilde belirleyeceğinize dair bir fikir veriyor. Doğru bir pazarlama stratejisi kurarak, okulunuzun güçlü yönlerini ortaya çıkarabilir ve istediğiniz hedef kitleye rahatlıkla ulaşabilirsiniz.
1. Pazarlama Hedeflerinizi Belirleyin
Eğitim pazarlaması için harcayacağınız çabanın, belirli hedeflere sahip olması gerekiyor. Mesela kayıt hedefini örnek olarak gösterebiliriz. Kayıt hedeflerinizi belirledikten sonra, bu hedefe ulaşmak için kaç aday öğrenciye ihtiyacınız olacak, bunu yapmak için hangi kanalları kullanacaksınız, ilk etapta uygulamaya koyacağınız faaliyetler neler olacak gibi tüm bu soruların cevaplarını belirleyerek işe başlayabilirsiniz.
2. Hedef Kitlenizi Belirleyin ve Tanıyın
Hedefinizi belirlemeniz şu yüzden önemli; hangi mecraya odaklanmalısınız, reklam kampanyalarınızı nasıl hedeflemelisiniz, içeriğinizin üslubu ve stili nasıl olmalı gibi her şeyi hedef kitlenize göre belirleyeceksiniz. Dolayısıyla bu madde aslında stratejinizin temel taşlarından biri olacak. Elbette ki burada birincil hedefiniz çocuklarının hangi okulda eğitim almasına karar verecek olacak olan ebeveynler olacak. Ebeveynlerin bir okulda ilk baktıkları özellik nedir, onları bu konuda en çok ne endişelendirir, kararlarını en çok ne etkiler, tüm bunları düşünmeniz gerekiyor. Sonrasında ise okulunuzun güçlü yönlerini vurgulayacak ve onları etkileyecek mesajlar vermelisiniz.
3. Web Sitenizin SEO Optimizasyonunu Yapın
İşin biraz da teknik kısmına değinecek olursak; web sitenizde hedef kitleniz için içerik oluşturmaya başlayarak, arama motorlarındaki organik sıralamanızı yükseltmeye yardımcı olabilirsiniz. Bu sayede daha çok potansiyel öğrencinin ailesine internet üzerinden ulaşmış olursunuz. Genel görünümünüzü arttırmak için web sitenizde bloglara, infografiklere ve videoalara yer verebilirsiniz. İçeriklerinizi düzenli bir şekilde yayınlamayı ve dağıtım stratejisi kurmayı da ihmal etmeyin.
4. Sosyal Medyada Aktif Olun
K-12 pazarlamasında sosyal medyanın rolü gerçekten çok etkili. Hem mevcut öğrencilerin aileleriyle hem de aday öğrencilerin aileleriyle sosyal medya kanallarınızdan iletişim kurabilirsiniz. Bu mecralarda ebeveynlerden oluşan bir topluluk kurabilir, onları en son gelişmeler hakkında bilgilendirebilirsiniz. Zaten göreceksiniz ki ebeveynler de sizinle bu kanallardan iletişim kurmaya oldukça hevesli olacaklar. Sosyal medyada oluşturacağınız içeriklerin açık bir şekilde reklam olduğunu hissettirmeyin. Daha çok okulunuzdaki yaşam nasıl, etkinlikler, projeler, günlük olarak derslerden görüntüler vs. gibi oldukça doğal içerikler üretmeye özen gösterin.
5. Ücretli Reklam Verin
Genellikle K-12 okullarında çok fazla tercih edilmeyen bir yöntem olsa da, organik varlığınızı güçlendirmek adına ücretli reklam vermeyi düşünebilirsiniz. Google, Facebook ve diğer dijital mecralarda küçük bir bütçeyle bile getiri elde edebilirsiniz. Organik içeriklerinizi, reklamlarla destekleyerek, potansiyel aday ailelere çok daha rahat bir şekilde ulaşabilirsiniz. Bunu da her zaman değil, belirli dönemlerde yapmanız yeterli olacak.
6. Etkili Müşteri Deneyimi
Online mecralarda yapacağınız çalışmaları elbette ki sizinle birebir iletişim kurmaya çalışan aileler söz konusu olduğunda da farklılaştırmalısınız. Bir ebeveyn, okulunuz hakkında bilgi almak için her zaman interneti kullanmayacaktır. Sizi doğrudan arayabilir ya da randevu alarak yüz yüze de görüşmek isteyebilir. İşte bu noktada, onları okulunuzun doğru seçim olduğuna ikna edecek bir strateji de geliştirmeniz gerekiyor. İlgili olmak buradaki anahtar noktamız. Sizinle iletişime geçen ebeveynlerle bağ kurmaya özen gösterin.
7. İtibar Yönetimi ve WOM
Ağızdan ağıza pazarlama, okulunuzun itibarı için aslında oldukça önemli bir unsur. Bu noktada sosyal medyada yapacağınız viral kampanyalara ağırlık verebilirsiniz. Ayrıca online kanallarda okulunuz hakkında yazılan ve konuşulan her şeyi de dikkatlice takip etmeniz çok önemli. Bununla birlikte mevcut öğrencilerin ailelerinden, Facebook, Google My Business ve diğer mecralar üzerinden okulunuz hakkında yorum yapmalarını teşvik etmenizi de öneriyoruz.