Eğitim, bir kurum içerisinde eğitmen ve öğrencilerin bir araya gelmesi ile gerçekleştirilen bir faaliyettir.
Fakat günümüzün modern sistemleri eğitimi, eğitmen ve öğrencinin farklı noktalarda bulunması sayesinde de gerçekleşen bir faaliyet haline getirmiştir. Örneğin, 2020 yılı ile birlikte dünya genelinde koronavirüs pandemisi yaşanırken, uzaktan eğitim sistemi ortaya çıkmıştır.Ancak bu sistem çok daha eski yıllardan bu yana uzaktan eğitim yüksek lisans gibi yöntemler sayesinde Türkiye'de birçok üniversite tarafından uygulanmaya başlanmıştır.
Öğrencinin eğitime daha kolay yoldan ulaşabilmesi ve daha fazla imkan elde edebilmesi için geliştirilen uzaktan yüksek lisans modern bir sistem olarak birçok üniversitenin sunduğu farklı branşlar ile önemli bir avantaj sağlamaktadır.Teknolojinin imkanlarından yararlanan ve resmi bir şekilde başarılı öğrencilerin yetişmesini sağlayan bu sistem, günümüzde hem devlet üniversiteleri hem de vakıf üniversiteleri tarafından yürütülmektedir.
Uzaktan Eğitim Yüksek Lisans Nedir?
Uzaktan lisansüstü eğitim, çağdaş bir sistem olarak hem dersin hem de ders işleyişinin çevrimiçi ortamda yani internet üzerinden yürütülmesinin sağlandığı sistemdir.Bu modern eğitim sistemi, yaşadığı şehirde kalarak, farklı bir şehirdeki üniversiteden lisansüstü eğitimi almak isteyen kişilerin faydalandığı bir sistemdir.Yani öğrenci evinde, ofisinde, hatta günümüzde akıllı telefonu üzerinde eğitimlere devam ederek, sınavlardan ve başarı denemelerinden geçebilir.
Günümüzde farklı üniversitelerde aktif olarak yürütülen uzaktan eğitim lisansüstü programları, genellikle tezsiz yüksek lisans şeklinde sunulmaktadır. Çok nadir olsa da bazı üniversitelerde tezli yüksek lisans programları da görülebilir. Örnek olarak düşük sayıda olmak ile birlikte devlet üniversiteleri değişen lisanslarda tezli yüksek lisans programlarını uzaktan eğitim halinde de sunulmaktadır.
Uzaktan Eğitim Yüksek Lisans Programlarına Nasıl Girilir?
Uzaktan eğitim lisansüstü programlarına katılmak istediğinizde, bugün tezli veya tezsiz olarak bu programları sağlayan üniversitelerin başvuru koşullarını yerine getirmeniz gerekmektedir.Bu konuda genellikle tezsiz yüksek lisans eğitimleri imkanı sağlandığı için bu eğitimlerde Akademik Lisansüstü Eğitim Sınavı (ALES) puanı almış olma koşulu ve aynı zamanda Yabancı Dil Sınavı (YDS) puanı almış olma koşulu gibi noktalar bulunmamaktadır.Ancak nadirde olsa bazı üniversitelerde bulunan tezli programlara başvururken, hem ALES hem de YDS puanları alınmış olması gerekebilir.
Başvuru sürecinde her üniversite yıl içerisinde güz dönemi ve bahar dönemi olarak farklı iki dönemde öğrenciler için başvuru tarihleri belirlemektedir.Bu sistemde eğitim uzaktan yapıldığı gibi başvuru süreci de internet üzerinden bulunduğunuz şehirde belgelerin dijital ortama yüklenmesi vasıtasıyla sağlanır.Başvuru şartları arasında öğrencinin lisans eğitimini tamamlamış olması ve üniversitenin sunduğu yönetmeliğe uymayı kabul etmesi gerekmektedir.Sonrasında istenilen belgeler sisteme yüklenerek, belirtilen tarihler arasında ücretlerin yatırılması ile birlikte sisteme kayıt gerçekleştirilebilir.
Sisteme kayıtlar yapılırken her üniversite kendi bünyesinde bulunan değişen enstitüler sayesinde farklı branşlar için uzaktan eğitim lisansüstü programlarında eğitim şansı sunmaktadır. Örneğin, biyoloji mezunları fen bilimleri enstitüsü bünyesinde açılan biyoloji lisansüstü programına katılabildiği gibi aynı zamanda imkan sunulması dahilinde farklı branşlardan mezun olmuş kişiler de bu yüksek lisans programına katılma şansı elde edebilir.Bu tarz imkanlar üniversitelerin her enstitüde kendi içerisinde verdiği kararlar sayesinde ortaya çıkmaktadır.
Uzaktan Eğitim Yüksek Lisans Programları Nasıl Yürütülür?
Uzaktan eğitim programlarında birçok kişi tezsiz yüksek lisans eğitimlerine katılmayı tercih ederken, öğrenciler genellikle çalışan, farklı bir üniversitede okuyan, evli veya bazı sağlık durumları nedeniyle ev ortamında hayatına devam etmek zorunda kalan kişiler olmaktadır.Bu nedenle öğrencilerin değişen bu durumlarının göz önünde bulundurulması ile birlikte uzaktan eğitim programlarında çoğu zaman mesai saatleri dışında akşam saatlerinde eğitimler sürdürülmektedir.Bazı üniversiteler derslerin dijital ortama yüklü şekilde sunulması ve kaynakların açık hale getirilmesi ile istenilen her an uzaktan eğitime ulaşma şansı sunmaktadır.
Uzaktan eğitim lisans programlarının en önemli avantajı, esnek bir eğitim takviminin yer almasıdır. Öğrenci bazen üniversite tarafından kendisine fiziki olarak ulaştırılan bazen sadece dijital ortamda sunulan kaynakları kullanarak dersleri takip edebilir ve sınav hazırlıkları gerçekleştirebilir.Yani bu sistemde öğrencinin temel olarak mutlak bir şekilde internet bağlantısına sahip bir bilgisayar ile eğitime katılması gerekir.
Öğrenci sınav süreçlerinde enstitünün belirlemiş olduğu tarihleri takip ederek, kendisine sunulmuş kaynakları kullanması vasıtasıyla hazırlık gerçekleştirir ve belirtilen gün ile saat aralığında sınavlara giriş yaparak derslerde başarı elde eder. Üniversiteler bu sınavlarda kopya ve haksızlık ile mücadele elde edebilmek açısından değişen teknolojik sistemler ile öğrencilerin sınav etkinliklerini takip etmektedir.
Uzaktan eğitim lisansüstü programlarında eğitim süreci klasik olarak diğer tezsiz lisansüstü eğitimlerde ve bazen tezli lisansüstü eğitimlerde sunulduğu gibi programın normal süreci ile eşdeğer bir şekilde ilerler.Yani örnek olarak tezsiz programlarda 1 veya 1,5 yıl gibi bir süre içerisinde alınan derslerin başarılı bir şekilde tamamlanması ve yine online ortamda dijital danışman vasıtasıyla bitirme projesinin hazırlanması sayesinde program tamamlanır.
Normal Eğitim İle Uzaktan Eğitim Yüksek Lisans Programları Farkı Nedir?
Normal eğitim sayesinde üniversitelerin enstitüsü bünyesinde öğrencilere fiziki olarak sunduğu yüksek lisans programlarında hem tezli hem de tezsiz programlar içerisinde devam zorunluluğu her zaman bulunmaktadır.Bazı tezsiz programlarda üniversiteler devam zorunluluğunu ortadan kaldırarak öğrenci için avantaj sağlasa da birçok üniversite de devam zorunluluğuna yüksek önem vermektedir.
Her iki eğitim sistemi içerisinde eğitimin içeriği açısından bir fark bulunmasa da devam mecburiyeti ve derslerin işlenmesi açısından farklılıklar yer almaktadır.Uzaktan eğitim sistemi özellikle farklı şehirlerdeki eğitimlere katılmak isteyen ve okulda ders almaya yetişebilecek konumda bulunmayan öğrenciler için sunduğu avantaj ile büyük bir farklılık sağlamaktadır.Ancak çoğu zaman uzaktan eğitim sistemi içerisinde enstitü kuralları gereği final sınavlarının yüz yüze okullarda yapılması gerekebilir.
Hem normal eğitim hem uzaktan eğitim sistemi içerisinde eğitim programının tamamlanması ile birlikte alınan diploma istenilen geçerliliği sağlayacaktır.Bazı üniversiteler verdikleri uzaktan eğitim diploması üzerinde özellikle uzaktan eğitim ibaresi kullanmasa da bazı üniversiteler bu ibareyi kullanarak eğitimin online ortamda sunulduğunu belirtmektedir.
Uzaktan Eğitim Yüksek Lisans Program Ücretleri
Günümüzde hem devlet üniversiteleri hem özel üniversiteler tarafından sağlanan uzaktan eğitim programları, Türkiye'de eğitimin daha yaygın bir hale gelebilmesi için önemli bir yere sahiptir.Bu kapsamda uzaktan lisansüstü eğitim programlarına katılmak için devlet üniversiteleri tarafından 4.500 ile 11.500 TL arasında değişen rakamlar ile eğitim ücretleri talep edilmektedir.Yerli ve yabancı vakıf üniversiteleri bünyesinde de bu eğitim için 6.400 TL ile 34.500 TL arasındaki rakamlarda eğitim ücretleri ödenmesi gerekebilir.
Uzaktan Eğitim Yüksek Lisans Programları Hangi Üniversitelerde Bulunmaktadır?
Türkiye'de uzaktan eğitim programları ile birlikte lisans eğitimi almak isteyen kişiler, bugün yaklaşık birçok üniversite tarafından sunulan tezli veya tezsiz programları değerlendirebilir. Üniversiteler içerisinde özellikle vakıf üniversiteleri sundukları imkanlar ile ön plana çıkarken, bazı devlet üniversiteleri tarafından da bu imkan sunulmaktadır.
Uzaktan lisansüstü eğitim alabileceğiniz devlet üniversiteleri arasında
· Antalya Akdeniz Üniversitesi
· Amasya Üniversitesi
· Eskişehir Anadolu Üniversitesi
· Ankara Üniversitesi
· Erzurum Atatürk Üniversitesi
· Bartın Üniversitesi
· Çanakkale On Sekiz Mart Üniversitesi
· Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi
· Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi
· Adana Çukurova Üniversitesi
· İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi
· İzmir Ege Üniversitesi
· Ankara Gazi Üniversitesi
· Ankara Hacettepe Üniversitesi
· Malatya İnönü Üniversitesi
· İstanbul Üniversitesi
· İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
· Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
· Karabük Üniversitesi
· Trabzon Karadeniz Teknik Üniversitesi
· Manisa Celal Bayar Üniversitesi
· İstanbul Marmara Üniversitesi
· Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
· Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
· Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi
· Samsun 19 Mayıs Üniversitesi
· Rize Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi
· Sakarya Üniversitesi
· Isparta Süleyman Demirel Üniversitesi
· Edirne Trakya Üniversitesi
· Bursa Uludağ Üniversitesi
· Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi yer almaktadır.
Vakıf üniversiteleri tarafından sunulan uzaktan eğitim programları açısından ise
· İstanbul Altınbaş Üniversitesi
· Ankara Atılım Üniversitesi
· Ankara Başkent Üniversitesi
· İstanbul Beykent Üniversitesi
· Ankara Çankaya Üniversitesi
· Gaziantep Hasan Kalyoncu Üniversitesi
· İstanbul Işık Üniversitesi
· İstanbul Arel Üniversitesi
· Aydın Üniversitesi
· İstanbul Bilgi Üniversitesi
· İstanbul Esenyurt Üniversitesi
· İstanbul Kültür Üniversitesi
· İstanbul Medeniyet Üniversitesi
· İstanbul Medipol Üniversitesi
· İzmir Ekonomi Üniversitesi
· İstanbul Koç Üniversitesi
· İstanbul Maltepe Üniversitesi
· İstanbul Okan Üniversitesi
· İzmir Yaşar Üniversitesi gibi eğitim kurumlarının sundukları imkanlar yer almaktadır.
Tüm bu liste dışında katılmak istediğiniz eğitim programı, bütçe, şehir ve lisans koşullarına göre aşağıda sunulan filtreleme sistemi sayesinde alternatiflere ulaşabilirsiniz.